Komando olarak profesyonel askerlik yapacak uzman erbaşlara kadro güvencesi geldi. Önümüzdeki yıldan itibaren bölücü terör örgütüne karşı tamamen profesyonel birliklerle mücadele edilmesi planlanıyor.

 

 Uzman Erbaş Kanunu’na eklenen bir önergeyle komando branşıyla yüzer birliklerde kadro görev yeri bulunan sınıflardaki uzman erbaşlar, asgari 4 yıl fiili hizmetlerinden sonra kuvvet değişikliği ve sınıf değişikliği yapabilecekler. Böylece belirli yaşa gelen profesyonel askerler geri hizmetlere kaydırılırken, boşalan kadrolara gençler atanacak.

 

Profesyonel askerlere yönelik bir diğer kolaylık ise sağlık hizmetleri alanında yapılacak. Mevcut uygulamada muayene ve tedavileri sadece askeri hastanelerde yapılan uzman erbaş ve aileleri, yasal değişikliğin ardından tüm kamu sağlık kuruluşlarından ücretsiz yararlanabilecek. Sözleşmesi sağlık nedeniyle sona eren uzman erbaşlar, maluliyet kararı beklemeden sağlık yardımından da yararlanacak.

 

 Şu anda sayıları 33 bini bulan ancak yeni alımlarla sayıları 60 bine ulaşacak ve terörle mücadele için komando olarak alınan uzman erbaşlara görevlerinden ayrıldıktan sonra da kolaylık sağlanacak.. Terör örgütüne karşı savaşan profesyonel askerlere, devletin başka kurumlarında sivil olarak, sınavsız görev yapma imkanı tanınacak. Böylece, profesyonel askerlik teşvik edilmiş olacak.