Pazar günü ilimizi ziyaret eden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in yaptığı açıklamalar Türkiye genelinde yankılandı.
Depreme dayanıksız projesiz ve projesine uygunsuz yapılan yapılarla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan, “Yapı Denetimi kanunu kapsamında yeni yapılarla ilgili denetlemenin sağlıklı yapıldığını görüyoruz. Yaptığımız tespitlerde o anlamda bir problemimiz yok. Güvenli yapı yapmayı başardık. Kaçak yapılaşma da Türkiye’de durma noktasına geldi. Çok az bir bölgede tek tük yapılıyor. Artık Kaçak yapı kavramı kalmadı.” dedi. Binaların hızlı yapılaşmasında bir binanın olmazsa olmazlarından olan sığınak ve diğer bölümlerinde projeye uyulmadığı ve evraklarda sahtecilik yapıldığı yönündeki soruya “Özellikle Bakanlık olarak yapı denetimlerinde şikayetlerde işin üzerinde duruyoruz ve çok etkili bir şekilde derhal işlem yapıyoruz. Artık Türkiye’de Yapı Ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapma olayı cezasız, müeyyidesiz kalmıyor, kalmayacak. Yani projede ne varsa bu uygulanacak.” dedi.
Bakan Demir Türkiye Büyük Millet Meclisinde imar kanunu ile alakalı bir yasanın kabul edildiğini 01.01.2012’den sonra Proje ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapan müteahhit ve buna müsaade eden şantiye şefleri fenni mesuller, yerel yönetimler ve Belediyeler ruhsat veren yetkilileri çok ciddi müeyyidelere muhatap olacaklar. Ve netice itibariyle o yapıda ruhsat ve eklerinde aykırı yapılan durum düzelmedikçe o müteahhidin bir daha Türkiye sınırları içerisinde bir daha inşaat yapamayacağını söyledi. Bakan Demir, “Zaten azalmış olan Ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapma olayı 01.10. 2012 tarihinden itibaren tamamen ortadan kalkarak tarih olacaktır.” dedi.