15-22 Mayıs Turizm Haftası olması dolayısıyla Anıtpark Meydanı’nda düzenlenmesi planlanan etkinlikler olumsuz hava şartları nedeniyle Düzce İl Halk Kütüphanesi Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Etkinliğe Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, İl Jandarma Komutanı Yılmaz Özdemir, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, İl Kültür Turizm Müdürü Özcan Budak katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören protokol konuşmalarıyla devam etti. Konuşmalarda, bir çok doğal, kültürel ve tarihi değeri olan Düzce’de hala tesisleşmede istenilen noktaya gelinemediği vurgulandı .

“Özel sektörü buraya çekmemiz gerekiyor”
Devlet açısından yapılması gerekenlerin büyük bir çoğunluğunun yapıldığını ve Düzce’nin turizm alanı ilan edileli 10 yıl olduğunu ifade eden Vali Dağlı, turizmin gelişmesi için özel sektörün Düzce’ye çekilmesi gerektiğini söyledi.

Dağlı, “Turizm Bakanlığı kanalıyla yolların iyileştirilmesi ve elektrik götürülmesi konusunun SEDAŞ aracılığıyla yapılması konuşulabilir. Onun haricinde kendi aracılığımızla MARKA’nın da desteğiyle yaptığımız çalışmalar turizm altyapısına destek olacak olan çalışmalar. Asıl yatırımı yapacak olan bundan sonra özel sektördür. Özel sektöre devlet arazilerinin tahsisine hazır hale getirmiş, yol ve elektrik ile ilgili çalışmalar yapılacak. Özel sektörü buraya çekmemiz gerekiyor ve eksik olan birkaç tane 5 yıldızlı otelin yapılması gerekiyor.” dedi.

“Hızla tesisleşmemiz gerekiyor”
“Temiz bir denizimiz var, henüz toprak ve hava kirli değil, bozulmuş bir çevre yok, gecekondulaşma yok, fabrika açısından kaçak bir yapılaşma söz konusu değil.” diyen Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ise konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Turizm konusunda yakınımızda Bolu var bizi orayla mukayese ederler. Bolu’ya birçok tesis yapıldı ama bizim şehir merkezimizde daha 5 yıldızlı otelimiz yok. Akçakoca’da bir tane var o da yarı açık yarı kapalı. Tesisleşmemiz gerekiyor. Kardüz Yaylası kayak tesisi olsun diye bakanlar kurulu kararı çıkalı 10 sene oldu ama bir tane yatırımcı yok. Gölyaka’ya golf tesisi dedik bakanlar kurulu kararı çıkalı çok oldu ama ortada bir yatırım söz konusu değil. Konuralp’te şimdi 3 kilometrelik bir destinasyon başladı. Buna benzer birçok şey yapılabilir ama hızla tesisleşmemiz gerekiyor.” 

“Turizm gönüllerin birleştiği bir yerdir”
Kültür Turizm Müdürü Özcan Budak, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmasında şu ifadelerde bulundu:

“Turizm iştir, aştır, barıştır, sevgidir, kardeşliktir. Dünya Turizm Örgütü’nün aldığı kararla gönüllerin birleştiği bir yerdir. Dilleriniz birbirinden farklı olabilir ama turizmde kültürler, gönüller buluşuruz. Bu hafta biz bakanlık, valilik ve müdürlüğümüz olarak yerel halkın turizmden nasıl faydalanması gerektiği noktasında eksikleri tamamlayacağız.”

Etkinlik kapsamında konuşmaların ardından Düzceli sanatkarların yapmış olduğu bıçak, tespih, baston ve takılar Düzce Valisi Zülkif Dağlı’ya tanıtıldı.


Protokolden öğrencilerin yemeklerine tam not
Ardından, Adnan Menderes Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Pazarlama ve Perakende Alanı Gıda Satış Elemanlığı Bölümü öğrencilerinin okullarının bahçelerinde ürettiği organik gıdalar ile doğal ürün tüketmeyi teşvik etmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla kendi elleriyle yaptığı ürünler protokol tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Tüm ürünlerin tadına bakan protokol yemekleri büyük bir beğeniyle yedi.

Altyapı var, tesisleşme yok!
Öte yandan yıllarca yol ve elektrik olmadan turizm potansiyeli olan alanların yatırımcıya sunulduğu ve “Tesis yapın” denildiği Düzce’de bu yanlıştan geç de olsa dönüldü. Kardüz Yaylası başta olmak üzere özel sektörün ilgisini çekecek bölgelerde gerekli alt ve üst yapı çalışmaları yapıldı. Ancak buna karşılık yanı başımızdaki iller, turizm tesislerine yenilerini eklemeye devam ederken, “Yeşil Düzce”nin kaderi iç çekip beklemekten öteye gidemiyor.