Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda dün akşam verilen seminerde psikoteknik hakkına bilgi verildi. Konuşmacı olarak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yavuz Yılmaz ile  Psikolog Nevin Küçük katıldı.

Psikoteknik hakkında şu bilgilere değinildi.

Psikoteknik değerlendirme; sürücülerin sürüşle ilgili becerilerini ölçen ve güvenli araç kullanımını sağlayan standart testlerin yer aldığı bilgisayar tabanlı bir değerlendirme sistemidir.

Bu testte dikkat, algı, bellek, tepki zamanı, izleme ve muhakeme, el-ayak-göz koordinasyonu, çevresel görüş, hız mesafe tahmini ve çarpışma zamanının tahmini uzmanlarca bilimsel olarak ölçülür, değerlendirilir ve raporlanır. Bu becerilere sahip olmak demek; kurallara uygun karar verebilmek, doğru motor hareketleri yapabilmek, kısaca güvenli araç kullanarak can ve mal kayıplarına neden olan kazaları önleyebilmek demek.

Karayolları Taşıma Yönetmeliği 60.Maddesi uyarınca; "Sürücülerin bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir raporu yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almak zorunludur."şeklindedir.

Buna aykırı hareket edenlere yönetmeliğin 73.Maddesi gereğince sürücülere 224-TL, işletmecilere 5 ihbar ve 560-TL para cezası verilmektedir. İhbarların toplamı 5 adede ulaştığında ve bu ihbarlar kaldırıldığında firmanın yetki belgesi iptal edilir. Belgesiz yük taşıyana ise kendi aracı ile kendi yükünü taşıyanlar dahil toplam ihtarlar paraya çevrildiğinde 5.500-TL idari para cezası uygulanacaktır.

Yasa gereği psikoteknik raporunu; nakliye, ticari araç ve taksi sürücüleri, personel, öğrenci, yolcu servis sürücüleri, ticari veya özel olarak kendi öz malını ve yükünü taşıyan sürücüler ve firmalar almak zorundadır.