90 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk'ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkarak, bağımsızlık meşalesini yakarak bu günü Türk Gençlerine emanet ettiği 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurt gibi Düzce'de de coşkuyla kutlandı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için düzenlenen kutlama programı Tücaret Lisesi önünden Anıt Park Meydanına kadar yapılan Gençlik yürüyüşü ile başladı. Program Anıtpark'ta düzenlenen çelenk sunma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Düzce Valiliği başta olmak üzere, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşları ile siyasi partilerin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasının ardından Anıtpark'taki tören sona erdi.

Düzce 18 Temmuz Şehir Stadı'nda yapılan kutlama törenlerine ise, Vali Bülent Kılınç, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Sebahattin Toprak, Belediye Başkanı İsmail Bayram, Ak Parti Düzce Milletvekilleri Celal Erbay, Metin Kaşıkoğlu, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Birim Amirleri, siyasi parti İl Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 18 Temmuz Stadı'nda düzenlenen törende, stadın açık tribününün yıllardır ağır hasarlı olması nedeniyle stada izleyici alınmadı.

Stattaki program ilk olarak Vali Bülent Kılınç, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Sabahattin Toprak, Belediye Başkanı İsmail Bayram'ın tören alanında halkın ve öğrencilerin bayramını kutlaması ile başladı.

“Cennet yurdumuz ağır faturalar ödenerek kurtarıldı.”

Törende konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Sezer, “Tarih sahnesinden silinmesi için batılı güçlerin saldırısına uğrayan cennet vatanımız, her köşesi acımasızca istila edilmiştir. Kurtuluş mücadelesini 90 yıl önce bugün Samsun'da başlatan Mustafa Kemal binleri, yüz binleri peşine takarak istiklal meşalesini yakmıştır. O günün şartlarında en modern silahlarla donatılmış düşman ordularının karşısında bir avuç yiğit, inançlı Mehmetçik, her türlü modernizasyondan yoksun bir şekilde, çakar almaz tüfeği ile fakat iman dolu yüreği ile düşmana önce dur demiş, daha sonrada onu denize dökme pahasına yurdumuzdan defetmiştir. Çok ağır faturalar ödeyerek kurtarılan cennet yurdumuz, o gün bizlerden önceki nesillere, bu gün bizlere, yarın da siz gençlere emanet edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Konuşmanın ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler, Atatürk'ün Gençliğe Hİtabesi'nin okunması, Gençlerin Ata'ya cevabı ve saha içi öğrenci gösterileri ile Düzce'deki törenler son buldu.