Darıcı Mahallesi'ndeki Düzce Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali bugün düzenlenen törenle resmen açıldı. Açılış törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü başta olmak üzere Vali Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce Milletvekilleri Fevai Arslan ve Ayşe Keşir, vali yardımcıları, Düzce İl Jandarma Alay Komutanı Albay Yılmaz Özdemir, AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

5 KONUYU SORUN OLMAKTAN ÇIKARDI
Törende bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sözlerine "Bugün burada uzun yıllardan beri beklenen tesisin açılışını gerçekleştiriyoruz." diyerek başladı. Bakan Özlü, konuşmasına Düzce'de yıllardır çözüm aranan 5 sorunu hatırlatarak devam etti ve son 1 yılda gelinen sürece değindi. Bakan Özlü, "Ben bürokrasi görevimden istifa edip Düzce'ye aday adayı olarak geldiğimde bana ifade edilen 5 konu vardı. Bunları burada tekrar hatırlatmak istiyorum o günlerde onlar çok konuşulan konulardı. Bunlardan biri devlet hastanesiydi. Hastanenin çok uzun yıllar aldığı bitmediği bitirilemediğiydi. Bir tanesi Kalıcı Konutlar bölgesindeki metruk işyerleri konusuydu. Buraları tek tek gezdim dolaştım. Bir diğeri Kültür Merkezi idi. Kültür Merkezi'nin 1994 yılından beri devam ettiği konusu vardı.Yine bir diğer konu otogardı. Bugün açılışını yaptığımız otogardı. Bir başka konu OSB otoban bağlantı yoluydu. Bu 5 konu yaklaşık bir sene önceydi. En çok eleştirilen 5 konuydu. Bunlardan biliyorsunuz hastanemizi geçen ay açtık. Şuanda faliyette. Metruk işyerleri 1746 öğrenci bu yurtlarda kalıyor. Üniversite şehri olmasını arzu ettiğimiz Düzce'mize ciddi bir katkı sağlıyor. Kültür Merkezi'ni bayramda açtık. Bugün de otogarı açıyoruz. Bu vesileyle Mehmet Keleş'e teşekkür ediyorum. Çünkü Kültür Merkezi'ni yaklaşık 2 aya yakın bir süre içerisinde tamamladı ve açtı. Bugün otogar için buradayız. Diğer konu otoban bağlantı yolu. Şuan hızla otoban OSB bağlantı yolu yapılıyor ve o yol terminale hizmet verecek." dedi.

"UYUMLU BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ"
Sorun olmaktan çıkarılan konularla birlikte Düzce'nin çehresinin değişeceğinin bir bir görüldüğüne vurgu yapan Bakan Özlü, "Gerçekten belediye başkanlarımızla, milletvekillerimizle ve yeni göreve başlayan valimizle bir şekilde uyumlu bir şekilde problemleri tek tek çözüyoruz. Eski sorunlar söz konusu değil. Uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Devam eden işlerimiz var onlardan bahsedelim." diye konuştu.

EFTENİ İÇİN İKİ MÜJDE
Yıllardır atıl durumda değerlendirilmeyi bekleyen Gölyaka'nın Hacıyakup Köyü'ndeki Eftenia Otel için de müjdeli bir haber veren Bakan Özlü, bir kamu kurumunun oteli işler hale getireğini söyledi. Bakan Faruk Özlü, "Efteni Gölü kenarında bir otelimiz vardı. Bununla ilgili bir girişim başlattık. Bunu ya belediye başkanımız veya bir başka bir kamu kuruluşu alacak burasını işler hale getireceğiz. Biliyorsunuz Efteni Gölü ile ilgili de bir projemiz var. Gölün çıkışını kapatacağız ve bir set oluşturup burasını 300 hektarın üzerinde bir göl haline getiriyoruz. Bittiği zaman Abant Gölü kadar bir gölümüz olacak. Bunun da projesi yapıldı. Bunu da sizlerle paylaşmak istiyorum." şeklinde konuştu.

AKÇAKOCA'YA YENİ BARINAK VE LİMAN

Akçakoca'ya yönelik gerçekleştirilen barınak ve liman projelerine ilişkin de bilgiler veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şunları kaydetti: "Geçen hafta Akçakoca'da bir toplantı yaptık. Akçakoca'da mevcut balıkçı barınağı var. Bu kardeşlerimize yeni bir barınak yapıyoruz. Bunun projeleri hazırlandı. Mevcut balıkçı barınağının çok daha üstünde bir kapasiteye sahip olacak. Burada ticari anlamda balıkçılarımız balıklarını satabilecek. Bunun projesi yapıldı. Aşağı yukarı 1 yıldır ulaştırma bakanlığı bu konu üzerinde çalışıyor."

Bakan Özlü, balıkçı barınağının ihalesinin 21 Kasım'da yapılacağını belirterek, açıklamalarına şöyle devam etti: "Balıkçı barınağı taşındıktan sonra mevcut yere bir yat limanı inşa edeceğiz. Ama önce balıkçı kardeşlerimize bir yer. Ondan sonra oranın inşaatına başlayacağız. Üzerinde çalıştığımız bir başka konu; Kuzey Batı Çevre Yolu. Üçköprü'den gelip Çamköy Sapağı'na çıkan çevre yolumuz var. Bunu devam ettireceğiz. Konuralp'ten Aynalı Köyü, Vakıf, Sarımeşe ve Çilimli altından Gölyaka Sapağı'na bir çevre yolu bağlayacağız. Bu daha önce ovayı ikiye bölüyordu. Ovayı bölmesini arzu etmiyoruz. Dağların eteklerinden dağa da yaklaşmayacak ovaya da yaklaşmayacak bir güzergah belirledik. Bunun da yılbaşında ihalesi yapıldı, proje firması çalışıyor. Gelecek yıl projesi tamamlanacak ve ihalesi yapılacak. Bu kuzeybatı çevre yolu bittiği zaman Çoban Kavşağı'ndaki Düzce'nin batısındaki trafik tıkanıklığı olmayacak."

"TEKNOPARKIMIZ BİR YIL İÇERİSİNDE BİTECEK"
Düzce'ye teknopark binası kazandırılmasına dönük çalışmalara da değinen Bakan Özlü, "14 bin metrekare alanı olacak. İhalesi yapıldı, yer teslimi yapıldı. Teknoparkımız bir yıl içerisinde bitecek ve Düzce'deki firmalarımızın daha yüksek teknolojili ürünler üretmesinin önünü açacak bir teknoparkımız olacak. Yine Düzce'deki eğitim konusu ile yakından ilgiliyiz. Bunlar hayata geçtiği zaman bambaşka bir Düzce olacak." dedi.

"DÜZCE HALKIMIZA HAYIRLI-UĞURLU OLSUN"
Düzce Valisi Zülkif Dağlı, "Böyle güzel bir tesisin açılışı için toplanmış bulunuyoruz." diyerek başladığı törendeki konuşmasında güvenliğin önemine dikkat çekti. Vali Dağlı, "Karayolundan13 bin-15 bin arasında, otobandan ise 25 bin civarında aracın geçtiği hatta bunun bayramlarda 2'ye 3'e katlandığı bu ilimizin, böyle güzel bir tesisle taçlandırılması çok güzel oldu. Güzel bir yer olduğu her halinden anlaşılıyor. Düzce halkımıza hayırlı-uğurlu olsun. Burası otogarımızla ilimizle sadece konforu arttırmakla kalmayacak, bugünlerde güvenlik konseptinin de en üst düzeyde olmasının kazanımları olacak. Her ne kadar ilimizde güvenlik açısından hiçbir şüphemiz olmasa da yine sizlerin güvenliği için her giriş-çıkışta çantalarımız, yolcularımız giren çıkanlar tamamı iyi bir şekilde aranmak suretiyle sizlerin güvenliği arttırılmış olacak. Ayrıca yine güvenlik konseptinin en üst düzeyde olduğu ülkemizde ilimizin giriş ve çıkışlarında 5 noktada güvenlik esasına göre aramalarımız devam etmek de bu yine bizlerin güvenliği için. Burada hoşgörü ve yardımseverliğini takdir ediyoruz." diye konuştu.

"DÜZCE'NİN 50 YILLIK İHTİYACINI KARŞILAYACAK"
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ise şunları söyledi: "Bugün çok önemli bir gün ilk kez Düzce'mizin böyle güzel böyle muhteşem yüksek komplikasyonlara sahip yüksek kapasiteli bir otobüs terminali var. Yıllardan beri bu terminalin eksikliğini yaşıyoruz. Yıllardan beri Düzceliler bir otobüs terminali istiyor. Depremden sonra biliyorsunuz ilk otobüs terminali Asar Deresi kenarında küçük bir prefabrik yapıdan ibaretti. Sonra biraz derme-çatma ortadan kalksın diye otogarı Çoban mevkii diye bilinen alandaki buradan önceki alana taşımıştık. Ama çok yetersiz bir yerdi ve oradan da bu gördüğünüz lokasyondaki muhteşem alana taşıyoruz. İç bölgelerini gezeceksiniz inanıyorum ki çok beğeneceksiniz. İnanıyorum ki bu terminal Düzce'nin 50 yıllık ihtiyacını karşılayacaktır. Düzce hızla büyüyor. İlk belediye başkanı olduğumda nüfus 56 bindi, bugün 154 bin. 13 yılda 3 kat büyüyen İstanbul dahil Türkiye'de başka vilayet yok."

Konuşmaların ardından Bakan Özlü ve protokol üyeleri birlikte terminalin açılış kurdelesini kesti. Terminalin gezilmesinin ardından yapılan ikramlarla açılış töreni sona erdi. Öte yandan inşaat çalışmalarına 2013 yılının ilk aylarında başlanan ve yaklaşık 4 yıl gibi bir sürede şehre kazandırılan terminali ile şehirlerarası sefer yapan otobüslerin yanı sıra, ilçe ve köylere yolcu taşıyan minibüsler de tek çatı altında toplanmış oldu. Yıllardır hizmet veren Çoban Garajı'nın olumsuz şartlarından hem esnafı hem de Düzceliler'i kurtaran 31 bin 500 metrekare toplam alanlı yeni modern terminalde 21 otobüs peronu, 52 minibüs peronu yer alıyor.