Uzun bir sürenin ardından ilk kısıtlamasız bayramda hava sıcaklıkları yurt genelinde 35 derecenin üzerinde seyretti. Sahil şeridi doldu taştı. Tatil için on binlerce kişinin akın ettiği Karadeniz sahilleri de benzer manzaralara şahit oldu. Yapılan tüm ‘Dikkatli olun’ uyarılarına rağmen denize giren onlarca kişi boğuldu ya da ölüm tehlikesi anlattı. Bazılarının cenazeleri bile henüz bulunamadı.

Bayram tatilinde sıcaktan bunalıp kendisini suya bırakanların bilançosu ağır oldu. Türkiye genelinde 17-24 Temmuz tarihleri arasındaki 22 şehirdeki deniz, göl, gölet, baraj ve ırmaklardaki boğulma vakalarında 43 kişi boğularak can verdi. Can kayıplarının en çok yaşandığı yer ise Karadeniz oldu. Bayram tatilinde dev dalgalar ve çeken akıntı nedeniyle birçok tatil beldesinde denize girmenin yasaklanmasına rağmen Karadeniz, toplamda 12 kişiye mezar oldu. İstanbul Şile’de 4, Kocaeli Kandıra’da 4, Samsun’da 2, Bartın’da 1 ve Kastamonu Cide’de 1 kişiyi dalgalar hayattan kopardı. Yaşamını yitirenlerin çocuk ve genç yaşlarda olması ise kahretti.

Yaşanan tüm bu acı olaylar Karadeniz’deki çeken akıntı (RİP akıntısı) gerçeğini gözler önüne serdi. Uzmanlar bir kez daha şampiyon bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlü olan çeken akıntıya karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Özellikle rüzgarlı ve fırtınalı havalarda ise denize girmenin asla tercih edilmemesi gerekiyor.

AKÇAKOCA’DA ERKENDEN ÖNLEM ALINDI

Karadeniz genelinde etkili olan fırtınalı hava nedeniyle Düzce’nin denize açılan kapısı ve Batı Karadeniz’in incisi Akçakoca’da önlemlerin erken alınmasıyla olası boğulma vakalarının önüne geçildi. Yaz başından bu yana ilçeye gelen turistler çeken akıntıya karşı broşürler ve cankurtaranlar ile uyarıldı. Denizin hareketlenmeye başladığı 22 Temmuz günü ise ilçe genelinde anaoslarla vatandaşlardan dikkatli olması istenirken dalga boyunun artmasıyla da denize girişlere 22-23 Temmuz günleri müsaade edilmedi.

(ÖNCÜ HABER MERKEZİ /AA)