Bugün 14 Kasım Dünya Diyabet Günü... Vücutta pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olan diyabet, Tip 1 ve Tip 2 olarak iki farklı türde belirti gösteriyor. İnsülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan Tip 1 diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıkarken,

en sık görülen form olan Tip 2 diyabetin ana sebepleri arasında obezite ve yetersiz fiziksel aktivite yer alıyor. Dünyada 2015 yılında 415 milyon yetişkin diyabetli sayısının 2040 yılında 642 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Buna göre 2040 yılında her 10 yetişkinden birinin diyabetli olacak.

Tarama yapılması önem teşkil ediyor

Diyabet komplikasyonları için tarama yapılması tüm diyabet tiplerinin yönetiminde önem teşkil ediyor. Diyabetli her iki kişiden birinin tanı almadığı bilinirken, bu durum kişileri sakatlık ve erken ölüme neden olan komplikasyonlara karşı elverişli hale getirebiliyor. Diyabette tanının gecikmesi demek, tip 2 diyabetli bireylerin komplikasyonlardan en az biri ile karşılaşması anlamına geliyor.

Diyabet ve komplikasyonlarının tedavisinin birinci basamak sağlık hizmetlerinde başlaması gerektiği vurgulanırken, iyi diyabet yönetimi ve tarama ile diyabete bağlı görme bozukluğu ve körlüğün önlenebildiğine dikkat çekiliyor.

Öte yandan her yıl 14 Kasım'da hastalığa karşı farkındalık oluşturulması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenen Dünya Diyabet Günü için Uluslararası Diyabet Federasyonu bu yıl temayı diyabette komplikasyon risklerinin azaltılması için erken tanı ve taramanın önemi olarak belirledi. Sloganı ise "Gözler Diyabetin Üzerinde/Diyabette Gözler"