Türkiye’de koronavirüs alarmları çalmaya devam ediyor. Son yapılan testlerin sonuçlarına göre 21 Nisan’dan bugüne kadarki en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. Vefat sayısı ise 90’ın üzerinde ve 27 Nisan’daki verilerle paralel seyrediyor.

Koronavirüsle mücadelede son durum böyleyken dün toplanan Bilim Kurulu’nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, " Ülkemizde mart-mayıs ayları arasında yaşanan ilk dalganın ardından vaka sayılarını kontrol altına almayı başardık. Ancak son aylarda, tüm dünyadakine benzer bir seyirle, vaka ve ölüm sayılarında önemli artışlara şahit oluyoruz. Bugün birçok ülke kapanma tedbirleri dahil toplumsal hareket kısıtlamalarına yeniden başvurmaya başladı” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK KURULUŞLARIMIZ ÜZERİNDEKİ BASKI ARTTI”

Bakan Koca, Türkiye genelinde son dönemde koronavirüsün genel bir artış eğilimi gösterdiğinin altını çizerek "İstanbul başta olmak üzere ülkemizin genelinde daha ciddi seyrediyor. Birçok ilimizdeki artış, sağlık kuruluşlarımız üzerindeki baskının da artmasına sebep oluyor. Bilim Kurulunda artış hızının yüksek seyrettiği illerimizin üzerinde özel olarak durduk. Hastane kapasitelerimize, sağlık çalışanlarımızın koşullarına, uyguladığımız tedavi protokollerine, dünyadaki yeni tedavi seçeneklerine, aşı ve ilaç çalışmalarına yönelik detaylı değerlendirmelerimizi yaptık." bilgisini verdi.

“KISITLAYICI TEDBİRLER MASAYA YATIRILDI”

Kış aylarının gelişi nedeniyle insanların daha yoğun kapalı alanlarda bulunduğuna değinen Koca, "Vaka artışında birincil etkenin insan hareketliliği ve toplu mekanlarda bulunma olduğuna dikkat çekilerek alınması gereken kısıtlayıcı tedbirler tüm detaylarıyla masaya yatırıldı. Hastalığın yayılmasını önleyici somut tedbirlerin hayata geçirilmesinin tavsiye edilmesi yönünde karar alındı” dedi. Bakan Koca’nın ‘somut tedbir ve kısıtlama tavsiyesi’ açıklamasının ardından gözler bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ve orada çıkacak kararlara çevrildi.

ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Ana gündem maddesinin yeni tip koronavirüs olacağı toplantıda ara tatil dönemine giren okulların tatil sonrasındaki durumunun değerlendirilmesi ve vaka sayılarının yeniden artmaya başlamasıyla alınacak yeni tedbir ve kısıtlamaların görüşülmesi bekleniyor. 22.00 kısıtlamasının ve açık alanda sigara içme yasağının virüsle mücadelede etkisinin de ele alınacağı toplantıda Bakan Koca, Bilim Kurulu’nun tavsiye kararlarını kabineye sunacak. Saat 15.00’da başlayan toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ulusa seslenmesi ve koronavirüsle ilgili değerlendirme yaparak olası yeni tedbir ve kısıtlamaları paylaşması bekleniyor.