Düzce, 12 Kasım 1999 yılında meydana gelen deprem felaketinin 22. yılında kaybettiklerini anmaya hazırlanırken, Konya’dan deprem haberi geldi. Alınan ilk bilgilere göre, Konya'da saat 20.43 itibarıyla Meram ilçesi merkezli şiddetli sarsıntı yaşadı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan ilk açıklamada depremin büyüklüğünün 5.1, derinliğinin 10.61 km olduğu belirtildi. Deprem Antalya, Aksaray ve Isparta’da da hissedildi.

Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5.0 olarak duyurdu. Şiddetli depremin ardından peş peşe artçı depremler geldi.

“1 SAAT İÇİNDE 9 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ”

AFAD’dan yapılan açıklamada, saat 21.45 itibariyle Konya’da 9 artçı sarsıntı meydana geldiği belirtilerek, “8 Kasım 2021 Pazartesi günü, saat 20.43’te Konya ili Meram ilçesinde 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Saat 21.45 itibarıyla bölgede en büyüğü 2.8 olmak üzere 9 artçı deprem meydana geldi. Kızılören, Küçükmuhsine ve Sefaköy’de birer metruk binanın yıkıldığı, Tepekent’te bazı evlerde çatlaklar olduğu yönünde ihbar alınmış olup ekipler tarama çalışmalarına devam etmektedir. Karaman il genelinde tarama yapılmış olup herhangi bir olumsuz ihbar olmadığı bildirilmiştir” denildi.

“ÇEVRE İLLERDEN TAKVİYE EKİPLER SEVK EDİLDİ”

Çevre illerden deprem bölgesine takviye ekiplerin sevk edildiği de kaydedilen AFAD açıklamasında, “Tedbir amaçlı olarak Konya il AFAD ekiplerinin yanı sıra Ankara, Kayseri, Karaman, Aksaray ve Adana il AFAD ekipleri bölgeye sevk edilmiş, Afyon AFAD teyakkuza geçirilmiştir. Elektrik ve telefon hatlarına ilişkin herhangi bir sorun olmadığı bilgisi alınmıştır. Çevre ve Şehircilik ekipleri hasar tespit çalışmalarına başlamıştır” ifadelerine yer verildi.

BAKAN KOCA: 2 EV YIKILDI, 1 KİŞİ ETKİLENDİ

Depremin ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Saat 20.43'te Konya Meram'da 5,1 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Depremden bir kişi etkilendi. Metruk 2 bina yıkıldı, 1'i hasar gördü. Bölgede görev başındayız. Depremin sonuçlarının bu kadarla sınırlı kalacağını umuyor, Konya'mıza geçmiş olsun diyorum. Bizi yanınızda bilin” dedi.

KONYA VALİSİ: CAN KAYBI YOK

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Meram merkez üssü depremden sonra Kızılören Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. Can kaybının yaşanmadığını belirten Vali Özkan, şunları söyledi:

“5.1 büyüklüğünde depreme maruz kaldık. Depremin hissedilmesinin ardından bütün arkadaşlarımız seferber oldu. Belediyelerimizin, AFAD, jandarma ve emniyet ekipleri alanda tarama yaptı. Herhangi bir can kaybı yok. Bizim bütün unsunlarımız, bütün bakanlıklarımızın temsilcilikleri alanda tarama işlemleri sabaha kadar yapacaktır. Olaki kıyıda köşede kalmış bizim tespit edemediğimiz milyonda bir ihtimal de olsa bütün bu riskleri, ihtimalleri değerlendirip, arkadaşlarımız sabaha kadar vatandaşlarımızla beraber olacaktır. Tedirginlik duyup evlerine giremiyecek olan varsa onları da çadırlarımızda, misafirhanelerimizde kendi evlerimizde misafir edeceğiz.”

NACİ GÖRÜR’DEN AÇIKLAMA

Korkutan deprem sonrası açıklamada bulunan Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, şu ifadeleri kullandı;

“Arkadaşlar, Konya-Meram-Kızılörende az önce 5,1 büyüklüğünde deprem oldu. Bu deprem büyük ihtimalle Akşehir Fay Zonu üzerinde ve normal faylanmaya bağlı. Geçmiş olsun (Bozkurt, 2001; Görür, 2020).”