İşsizlik konusundaki olumsuz tablo, Türkiye geneli için karamsar bir tablo yarattı. İşsizlik verileri, veriler, özellikle 20 ilde tehlike çanlarının çalmaya başladığına işaret ediyor. Ancak Karadeniz bölgesinden de bazı illerin yer aldığı tabloda Düzce yok.Yani Düzce işgücünün düştüğü, işsizliğin arttığı iller arasında yer almıyor.
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın “Türkiye’nin Sıkışan Kentleri” başlıklı ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile güncellediği verilerden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre, işsizlik sadece yoksulluğun ete kemiğe büründüğü Doğu ve Güneydoğu’da değil, kuzeyden güneye hatta batıya kadar uzandı.
Söz konusu 20 ilde, istihdam edilenlerle işsiz kalanların toplamı anlamına gelen "işgücü" azaldı. Aynı şekilde iş olanakları da gerileyince istihdam edilenlerin sayısı düştü. İşsizlik 4 yıldır hem sayısal olarak hem de oransal açıdan sürekli tırmandı.
Düzce'nin şanslı iller arasında yer aldığı Karadeniz ve Orta Anadolu Bölgesi’nin sıkıntılı kentleri ise Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya oldu. İşgücü 1 milyon 110 binden 1 milyon 89 bine, istihdam ise 1 milyon 41 binden 1 milyon 8 bine düşünce, işsizlik oranı yüzde 6.2’den yüzde 7.4’e yükseldi. Daha önce 69 bin işsizi barındıran dört kent bu sayıyı 81 bin kişiye yükseltmiş oldu. Düzce'nin sıkışan iller arasında yer almamasının en büyük nedeninin ise teşvik sayesinde ilimize yapılan yatırımlar ve sanayileşen bir kent olmamız gösteriliyor.