Düzce’nin şehir profilinin ortaya çıkartılması noktasında hayata geçirilen projeler ve yapılan çalışmalar 13-14 Ekim 2022 tarihlerinde düzenlenecek olan ‘Şehir Kimliği ve Sosyal Bütünleşme’ sempozyumu ile bir üst seviyeye çıkartılıyor.

Türkiye’nin önde gelen birçok üniversitesinden 50 akademisyen 13-14 Ekim tarihleri arasında Düzce Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Şehir Kimliği ve Sosyal Bütünleşme Sempozyumu’nda buluşacak.

Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezi'nde düzenlen sempozyuma 50 Akademisyenin yanısıra Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, kurum ve kuruluşların müdür ve yetkilileri katıldı.

Geçmişten günümüze sosyal bütünleşme ve şehir kimliği konuları ele alınacağı sempozyum 2 gün boyunca çeşitli, eğitimlerle devam edecek.

 

ÖNEMLİ BİR EŞİK AŞILIYOR

İki salonda eş zamanlı olarak düzenlenecek olan sempozyumda 11 oturum gerçekleşecek. Sempozyumun Düzce’nin dününe bugününe ve geleceğine ışık tutacağını söyleyen Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü; " Şehir kimliği ve sosyal bütünleşme sempozyumu, bizim yaklaşık 2 yıl önce tasarladığımız bir sempozyumdur. Fakat pandemi araya girdiği için ötelemek zorunda kaldık. Ekim ayında yapıyoruz. Şu an da 50’ye yakın sosyolog Düzce’de. Biliyorsunuz, Düzce göçlerle büyüyen bir şehir. İmparatorluğumuzun dağılma sürecinde küçülme sürecinde Balkanlardan, Kafkaslardan gelen ve bu toprakları bu coğrafyayı vatan edinen, vatan kılan insanların yaşadığı bir şehir.  Burada gelen insanların geldikleri bölgeye ilişkin farklılıkları var fakat biz bu farklılıkları zenginlik olarak görüyoruz. Ve bütün bu farklılıkların şehir kimliği etrafında bütünleştiği, toplandığı bir şehir kültür, bir şehir kimliği inşa etmek istiyoruz. Bu sempozyum aslında bu inşa sürecini hızlandıracak bir sempozyum. Bu sempozyumda bir Düzce şehir kimliği ve Düzcelilerin sosyal bütünleşmesinin oluşmasını hedefliyoruz. Düzce’mize hayırlı olsun” dedi.

GÖÇLERİN SÜREÇLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç moderatörlüğünde gerçekleşen oturumun ilk bölümünde Yalova Üniversitesinden Taner Tatar ‘Şehir Kimliği, Kimliğin Şehri’ alt başlığıyla bilgi sunumu gerçekleştirirken, aynı üniversiteden Hüsniye Canbay Tatar tarafından ‘Şehrin İnsanı, İnsanın Şehri’ başlığıyla sunum yapıldı. Düzce Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Fatih Yıldız, Düzce’nin etnik yapısının teşekkülü noktasında Düzce’ye göçlerin süreçlerini değerlendirdiği sunumuyla Rus mezaliminden ötürü göç etmek durumunda kalan Kafkas halklarının yerleşimlerinden bahsetti.

KÜLTÜR DEĞİŞİMLERİ

A salonunda gerçekleştirilen ve Prof. Dr. Abdullah Korkmaz’ın oturum başkanlığını yaptığı ‘Şehir ve Sosyal Değişme’ üst başlığı altında başlayan üçüncü oturumunda ise ilk konuşmayı Celal Bayar Üniversitesinden Prof. Dr. Nazmi Avcı gerçekleştirdi. Avcı konuşmasında, ‘Günümüz Türk Toplumunda Şehirleşme ile Ortaya Çıkan Yeni Yaşam Tip ve İlişkileri’ konusuna değindi. İnönü Üniversitesinden Doç. Dr. Yaşar Kaya ise ‘Kent, Kültür ve Değişme’ alt başlığıyla örneklendirme yoluyla değerlendirmede bulundu. Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Hatice Şahin, yerli ve göçmen ağızlarının birbirleriyle etkileşimlerinin en önemli örneklerinden biri olan Düzce’yi tarihsel noktada değerlendirdiği sunumunu paylaştı. A salonunun son konuşmacısı olan Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ise Düzce’nin Kültürel Değişimini geçmişten bugüne karşılaştırmalar yaparak katılımcılara aktardı.

YEMEK VE MUTFAK KÜLTÜRLERİ

Aynı anda B Salonunda ‘Şehir ve Bütünleşme’ ana başlığı altında sürdürülen oturum başkanlığını Prof. Dr. Yusuf Cemalettin Çopuroğlu’nun yaptığı 4’ncü oturumda ise Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Kasım Kahraman, insanın şehirde kendini ifade etmesi konusunu yeme ve yemek kültürüne dair ele alırken, Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Hülya Taş, Düzce’de oluşan mutfak kültürüne dair değerlendirmesini paylaştı. Celal Bayar Üniversitesinden sempozyuma katılım sağlayan Doç. Dr. Huriye Tekin Önür de ‘Şehir ve Sosyal Bütünleşme’ başlığı altında sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi.

Sempozyumun ilk günü tamamlanan 4 oturumun ardından, katılım belgelerinin takdimi ile sona erdi.