Düzce Belediyesi eliyle “Temiz Çevre, Temiz Düzce” mottosuyla Düzce’de zirve yaparak insan sağlığını tehdit eder boyuta gelen hava kirliliğiyle mücadele için adımlar atılmaya başlandı.

Kentin farklı kesimlerinden alınan toz ve hava numunelerinin ilk analizlerini sonucuna göre Düzce'deki hava kirliliğinin, % 25-30'u sanayi tesisleri, % 31-36'sı ısınma, % 23 ile 27'si şehir içi trafik, % 21 ile 26 arası atık yağ kullanımı ve lastik yakılması kaynaklı olduğu ortaya çıkmıştı.

KAMYONLAR KUZEY ÇEVRE YOLUNA YÖNLENDİRİLECEK

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü Özlü, Düzce’den her gün 80 bin aracın geçtiğini belirterek, “Düzce’deki otoyollarda kamyonların Kuzey Çevre Yolunu kullanmaları için yönlendirmeler yapılacak. Bariyer görevi görecek ağaçlandırmalar için de ilgili kurumlarla temasımız başladı” diye konuştu.

AĞIR CEZALAR GELECEK

Lastik yakan tesis ve yağ yakan sanayi atölyelerinin havanın kirlenmesine büyük etki ettiğini ve tespiti halinde büyük cezaların uygulanacağına vurgu yapan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Yaptığımız ölçüm ve analizlerin ilk sonuçlarına göre; Düzce'deki hava kirliliğinin yüzde 25-30'u sanayi tesislerinden kaynaklanıyor. Cezai bir işleme maruz kalmamaları için tesis sahiplerimizi bacalarını standartlara uygun hale getirmeye çağırıyorum. Öte yandan fabrikalarımızdan standartlara uygun filtre sistemlerini taktırmalarını rica ediyoruz. Merkezi bir sistemle bu bacaları takip ederek devre dışı kalmaları durumunda uyarı sistemi devreye girecek. Dolayısıyla cezai işlem uygulamasına gerek kalmadan fabrikalarımızın standartların gerektirdiği baca filtrelerini taktırmalarını önemle rica ediyoruz” dedi.

“DERGAZ İLE GÖRÜŞÜYORUZ”

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, son olarak ısınmadan kaynaklı kalite düşüklüğünün yüzde 31-36 oranı arasında olduğuna atıfta bulunarak kalorifik değeri düşük kömür kullanılmaması çağrısı yaptı. Başkan Özlüğ, Dergaz ile doğalgazın yaygınlaştırılması adına bir görüşme yaptıklarını belirterek, “Dergaz ile yaptığımız görüşmeler neticesinde doğalgaza geçiş için bir kampanya yapmalarını bekliyoruz. Kapısına kadar doğal gaz döşenmiş olan hemşehrilemizin doğalgaza geçerek temiz havanın oluşturulmasına destek olmalarını istiyoruz. Çünkü Düzce bizim evimiz. Havası temiz, suyu temiz ve toprağı temiz bir Düzce için ele ele verelim” ifadelerinde bulundu.

DENETİMLER SIKILAŞTIRILDI

“Temiz Çevre, Temiz Düzce” mottosuyla başlatılan kampanya ile halk sağlığı için önem arz eden denetimler her geçen gün sıkılaştırılarak yapılıyor.  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Düzce Belediyesi Zabıta ekipleri,  sanayi sitelerinde ısınma amacıyla yakılan lastik ve atık yağ denetimlerini de yoğunlaştırdı. Düzce genelindeki tüm sanayi sitelerindeki dükkânları tek tek gezen ekipler, denetimler sonucunda yağ veya lastik yakan esnaflara cezai işlem uygulanacağına dair uyarılarda bulundu.

Öte yandan hava kirliliği ölçüm cihazlarının 2021 yılı Nisan ayına kadar kentin farklı noktalarında ölçümler yapmaya devam edecek.  Sonrasında hazırlanacak olan hava kirliliği raporunun ardından da sorunu çözmeye yönelik kesin adımlar atılacak.

HABER: Mehmet GÜNESEN