Türkiye'de ilk defa Düzce Üniversitesi (DÜ) tarafından açılan Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümünce düzenlenen 2. Uluslararası Adıge Bilim ve Kültür Festivali başladı.
DÜ Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çerkez Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Altın, Çerkez Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı hakkında kısa bilgiler paylaştı.


 
"Dil, kültür ve kimliğin korunması için çalışma yapıyoruz"
Programda konuşan Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Yıldız Şekerci, ülkemizdeki 53 derneğin üst kuruluşu olduklarını ifade ederek dil, kültür ve kimliğin korunması konusunda çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti.



Ülkemizde ilk Çerkez Dili ve Edebiyatı bölümünün Düzce Üniversitesi’nde kurulmasının kendileri için ayrı bir anlamı olduğunu dillendiren Yıldız Şekerci, mezunların ilgili dernek ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurslarda eğitici olarak katkı vermeye başladığını söyledi. Programın kimlik ve dille ilgili sorun ve beklentilerin ele alınması açısından önemine değinen Şekerci, organizasyonun Düzce’de olmasının da anlamlı ve önemli olduğunu sözlerine ekledi.

 
"Türkiye'de bir ilk olarak Çerkez dilinde doktora programını başlattık"

 
Açılış ve protokol konuşmalarının ardından programın açılış oturumuna geçildi. Oturumda, konuşan DÜ Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, konuşmasında, festivali ikinci kez düzenlemekten mutluluk duyduklarını belirtti.Milletlerarası etkileşimde, en önemli etkenlerden birinin de dil olduğunu kaydeden Çakar, şöyle konuştu: "Dil konusunda akademik bilgi paylaşımı yapabilmek, akademik çerçevede dili öğretebilmek buradaki eğitimlerle gerçekleşebiliyor. Biz son 3 yıl içerisinde yüksek lisans eğitimini açtık. Türkiye'de bir ilk olarak da Çerkez dilinde doktora programını başlattık. Ülkemizde etnik kökenlerin bir risk değil, zenginlik olduğunu görmemiz ve bu dönemi yaşamamız çok önemli ve anlamlıdır. Bu bir gönül işi. Uluslararası ortağımız olan Adıge Devlet Üniversitesi ile birlikte bu sürdürülebilirliği sağladık. Burada da özveri ve fedakarlık yer alıyor."Başkanlığını Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın yaptığı oturumda; Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Adıge Devlet Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Hunago Raşid ve Adıge Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Mamıy birer konuşma gerçekleştirdi.
 
"Bütün diller, iyiliği, kardeşliği ve merhameti söyler"

 
Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, medeniyetlerin gelişmesinde dilin en önemli unsurlardan biri olduğunu ifade ederek “Bütün insanlar kardeştir. Bütün diller, iyiliği, kardeşliği ve merhameti söyler. Dilin ölmesi, insanlığın hazinesinin ölmesi demektir.” şeklinde konuştu.
"Düzce Üniversitesi önemli bir misyon üstlendi"
Adıge Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Mamıy ise Uluslararası Adıge Bilim ve Kültür Festivali’ni düzenleyerek önemli bir misyon üstlenen Düzce Üniversitesi’ne ve Rektörüne teşekkür etti. Öğrencilerin değişim programı vasıtasıyla Adıge Devlet Üniversitesi’nde eğitim görebilecekleri bilgisini paylaşan Prof. Dr. Davut Mamıy, bilimsel çalışmaların iki üniversite arasında birlikte yürütülmesinin önemli olduğu vurgusunda bulundu. HABER:C.ÜSTÜNER