Sağlık bakanlığı sezeryan doğum oranını yüksek bulduğu kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarını eğitime almaya başladı.

1 Eylül'de yürürlüğe giren Sağlıkta Performans ve Kalite Yönergesi'ne göre, kurumsal performans kriterleri arasında sezaryen oranları da yer alacak. Kritere göre, eğitim hastanelerindeki sezeryanla doğum oranının yüzde 20'yi, diğer hastanelerde yüzde 15'i geçmemesi gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı'nın Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü'nün 22 Ağustos 2008 tarihli yazısının ardından İl Sağlık Müdürlükleri'ne gönderilen yazılarda haklarında inceleme yapılan bazı doktorların 'doğum eyleminin yönetimi' konusunda Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi Doğum Ünitesi'nde hizmet içi eğitime alınacakları tebliğ edildi.

14 gün sürecek eğitimin mahiyeti konusunda bir açıklama yapılmazken, bazı doktorların eğitime başladıkları ancak sadece sabah ve akşamları imza attıkları ileri sürüldü. Sağlık Bakanlığı'nın bu yöntemini 'cezalandırma' olarak değerlendirerek tepki gösteren doktorlar 'onur kırıcı' ifadesini kullandı.

Düzce'de sezeryanla doğumların üzde 60 gibi yüksek oranla Türkiye sıralamasında ilk sıralarda yer alması nedeniyle eğitim faaliyetlerine Düzce'den de katılım olması bekleniyor.