Dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de en ciddi sosyal problemlerinden biri olan kadına yönelik şiddet bir çok yönüyle düzenlenen seminerde ele alındı.
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitim Semineri”, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı Şiddet Önleme Merkezi Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Fatma Hasret Işık tarafından Düzce TSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Seminere, Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ümit Ülgen, Düzce TSO Genel Sekreteri Ayten Nursel Kocadağ, TOBB Düzce İl KGK Kurulu Üyeleri ve oda personeli katılım sağladı.
Türkiye’de kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğuna vurgu yapan Psikolog Fatma Hasret Işık, kadına yönelik şiddetin altında yatan nedenler hakkında bilgiler verdi.




“Fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet uygulanıyor”

Türkiye’de kadınlara yönelik genel anlamda fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet uygulandığını belirten Psikolog Işık, şöyle konuştu: “Kadınlara uygulanan şiddetler özellikle ekonomik, kültürel, sosyal, karı-koca arasında geçimsizlik konuları önemli etkenler arasında diyebiliriz. Ülkemizde fiziksel rahatsızlıklar, başarısızlık hissi, aldatılma duygusu, madde bağımlılığı, düşük özgüven, suçluluk, yalnızlık, istismarı önemsememe şiddetin etkileri arasında yer almaktadır. Ülkemizde kadına şiddet uygulanmasında psikolojik ve duygusal şiddetler de öne çıkmaktadır. Tehdit etmekle, zarar vermekle, terk etmekle, çocuklarını elinden almakla tehdit, kadına kendini kötü hissettirmek, özgüvenini, beğenisini zedeleyici söz söylemek ve davranışlarda bulunmak, aşağılamak, isim takmak, aciz, çaresiz olduğunu söylemek, sürekli suçlama, kadının yaşam üzerindeki kontrolünü yok etmek, çocuklarıyla veya ailesiyle görüşmesine izin vermemek, kadını yalnızlaştırmak, bir yere hapsetmek ve ilişkilerinin bozulmasına yol açacak eylemlerde bulunmak, hesap vermeye zorlamak psikolojik şiddetler arasında gelmektedir.”



“Son yıllarda kadına şiddet azaldı”

Son yıllarda kadına şiddetin azaldığını ve bu sayısal rakamların önümüzdeki yıllarda da azalması için ülke genelinde çalışmalar, eğitimler ve bilgilendirmeler yaptıklarını belirten Psikolog Işık, “Ülkemizde Alo 183 Sosyal Destek Hattı şiddete uğrayan ya da uğrama riski taşıyan destek ve yardıma ihtiyacı olan kadın ve çocuklar için psikolojik, hukuki ve ekonomik danışma hattı olarak çalışmakta, bu kişilere hakları konusunda ve başvuracakları yerler hakkında bilgi vermektedir.” şeklinde konuştu.