Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüs salgınının ülke genelinde yeniden atağa geçtiği şu günlerde Düzce’de vaka sayısının yüzde 99 oranında arttığını açıklamasının ardından, gözler Düzce’de alınan önlem ve kurallara çevrildi.

Artışın nedeni İstanbul kaynaklı

Vaka sayısının 5 bin 500’e çıktığı şehirde, günde ortalama 150 kişi koronavirüse yakalanıyor. Bu büyük artışa ise İstanbul’a Düzce’den yapılan ziyaretler ya da İstanbul’dan Düzce’ye gelenler neden oluyor.

“İnsanlarımızda bir bıkkınlık var”

Konu ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce’de salgına karşı denetimlerin arttırılacağı sinyalini vererek, “Bizde de maalesef artış söz konusu. Ama biz hala aynı şeyi söylüyoruz, biz bunu atlatabiliriz. Bunun tek çaresi, tek çözümü vatandaşımızın şimdiye kadar gösterdiği duyarlılığa devam etmesi. Biraz vatandaşlarımızda sanki bir bıkkınlık mı diyeyim, başka bir şey mi ama buna yer vermemeliyiz. Yani kesinlikle bu bıkkınlığa ya da bu şeye müsaade etmemeliyiz, bu rahatlamaya son verip, gene mesafeyi artı maske ve temizliğe dikkat ederek bu hayatı sürdürmeliyiz, ben bunun çok büyük sıkıntıya yol açacağını zannetmiyorum ama bu kurallara uyarsak. Birde buradan vatandaşlarımıza toplu alanlardan, insanların çok aşırı kalabalık olduğu yerlerden lütfen uzak dursunlar. Yani bunu kendileri için, aileleri için çok önemli bir neden olarak görsünler. Kalabalık bir mekâna girmeden birkaç kere düşünsünler. ‘Biz buraya girdiğimizde biz bu hastalığı kapabilir miyiz?’ diye. Yani imkân dâhilinde. Çok kalabalık yerlerde bilmeden hasta olan arkadaşlar vardır aramızda gezen. Dikkat etmekte fayda var. Biraz daha duyarlılığa ihtiyaç var gibi geliyor. Artış konusunda dediğim gibi, burada da artışlar söz konusu. Ama bu yürütemeyeceğimiz, çözemeyeceğimiz bir şey de değil.” dedi.

“Salgına karşı mücadele çalışmalarımız devam ediyor”

Düzce’de salgına karşı tüm birimlerin teyakkuz halinde çalıştığını kaydeden Vali Atay, “Arkadaşlarımızla sürekli görüşüyoruz sık sık biliyorsunuz. Toplantılar yapıyoruz. Herkesin fikirlerini alıyoruz. Sağlık kuruluşlarımızın, diğer birimlerimizin, tüm arkadaşlarımızın ama şuna da emin olun; vatandaşlarımız şunu düşünecekler, karşımızda ki insanların sayısı belli. Vatandaş burada biraz dikkat edecek, bize yardımcı olacak, hepsi bu kadar. Yani biz sağlık çalışanlarımız, kolluk güçlerimiz, zabıta ekiplerimiz, herkes elinden gelenin en fazlasını yapıyor. Öğretmenlerimiz, imamlarımız… Tüm çalışanlarımız. Şu an herkesi görevlendirdik ama burada önemli olan şu. Vatandaşın bu işe biraz daha dikkat etmesi, biraz daha duyarlı olması, vatandaş bunu yaparken de toplumu da düşünecek ama kendisini de düşünecek. Çocuğunu, annesini, babasını, akrabasını, eşini… Hastalığa yakalananlar açısından bir şey söylemiyorum ama gidip de hastalığa yakalanan bir kişinin kapıda, markette oraya buraya gitmesi kabullenilecek bir şey değil. Yani bunu hiç kimse kabullenmez. Yani bu hoş görülecek bir şey değil. Biz hatta şunu da söylüyoruz arkadaşlar bir ihtiyacınız olduğu zaman arayın 112’yi, iletin deyin şu ihtiyacımız var, bizim ekiplerimiz var. Anında her türlü ihtiyaçlarını karşılarız. Birde buradan bir çağrımda, kalabalık ailelerde pandemi olan arkadaşlarımız lütfen bize başvursunlar. Bir telefonla başvursunlar, biz onların her türlü ihtiyaçlarını da gideririz, bakımlarını da üstleniriz. Kendi ailesindeki diğer fertleri sağlığını korumak adına. Bu kadar.” diye konuştu.

HABER: Savaş ARI