Yıllardır gündemde ama...
Geçtiğimiz yıl şehre kazandırılan terminalden sonra Düzce'de en çok dillendirilen projelerin başında İstanbul Caddesi'nin trafiğe kapatılması geliyor. Depremden sonra girilen yeniden yapılanma süreci ile Düzce'nin, Sakarya'nın Çark Caddesi ve İstanbul'un İstiklal Caddesi gibi sadece yayalara ait bir caddeye ihtiyacı olduğu görüşü ön plana çıkarken, vatandaş cephesinden gelen bu talep belediye başkanlarınca olumlu karşılansa da icraata dökülemedi. Şehrin göbeği olarak nitelendirilen yolda trafiği bıçak gibi kesmek için gerekli alternatif yolların olmayışı aşılması gereken büyük bir engel olarak ortada durdu. 

Bu kez somut adım atılıyor
Yaklaşık 15 yıllık bir proje olarak hayata geçirilmesi beklenen "Trafiksiz İstanbul Caddesi" Projesi için bu kez somut adım atılıyor. Düzce Eski Belediye Başkanı İsmail Bayram döneminde kent merkezinde başlayan yol seferberliği ile çevre yolları ağı artan Düzce'de henüz İstanbul Caddesi trafiğinin yükünü kaldıracak kadar alternatif yollar olmasa da belediye taşın altına elini sokma kararı aldı.

Keleş, projeyi 1 yıl erkene çekti
Yıllardır gündemde olan "kapanacak" söylemini hayalden gerçeğe çevirmek için kolları sıvayan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, planlamasını bir yıl erkene çekti. Daha önce "2018 yılında tüm çevre ve bağlantı yollarının bitirilmesiyle İstanbul Caddesi’ni trafiğe kapatacağız." diyen Keleş, gerekli düzenlemeleri hızlandırarak, bu yılın temmuz ayında Düzce'nin en işlek caddesinin trafiğe kapatılması talimatını verdi.

Ortasından tramvay geçecek
Ramazan ayının ardından ilk etapta Düzce Belediye binasından Avni Akyol Parkı arasında kalan bölümü trafiğe kapatılacak olan caddede tramvay çalışmaları başlayacak. İstanbul'un ünlü İstiklal Caddesi gibi ortasından tramvay geçmesi planlanan İstanbul Caddesi'nde tramvayın 15 Temmuz Şehitler Parkı'na kadar gitmesi hedefleniyor. Buna göre; yolun trafiğe açık olan kesimlerinde tramvaylı trafik düzenine geçilecek.

Esnaf ikiye bölündü
Düzce'nin kalbi konumundaki Spor Sokak ve Gaziantep Caddesi'nden sonra İstanbul Caddesi'nin de yayalara hizmet verecek olması esnaf kesimini ikiye bölmüş durumda... Kimi esnaflar yolun trafiğe kapatılmasının işlerini olumsuz etkilemeyeceğini savunurken, bazı esnaflar ise yayalar kadar araçlarıyla kısa süreli durarak alışveriş yapan önemli bir kesimin de olduğunu belirterek, yolu kullanamayacak sürücülerin park edip yürümek yerine farklı dükkanlara yönebileceğine işaret etti.
 
Alternatif yollar yükü kaldırır mı?
Tüm bu yeni düzenlemelerin Düzce şehir içi trafiğini nasıl etkileyeceği ise merakla bekleniyor. Araç kullanımının yoğun olduğu şehrin göbeğindeki en işlek caddenin kapatılması ile kullanılacak alternetif yolların yükü kaldırıp kaldırmayacağını zaman gösterecek.