Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kabine Toplantısı'nın ardından kamuoyuna duyurduğu finansal alternatifler ve ekonomik tedbirler sonrası döviz kuru, çok hızlı bir şekilde olması gereken seviyelere geriledi. Bu durum haftalardır zam kıskacındaki vatandaşın ‘Zamlar geri çekilecek’ umutlarını yeşertti.

İTO’dan ‘Acil indirim’ çağrısı

Bugün meslek örgütü temsilcilerinden art arda üyelerine ‘Fiyatları makul seviyelere çekin’ çağrıları gelmeye başladı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı açıklamada, döviz kurunun fiyatlar üzerinde kaçınılmaz bir etkisi olduğunu belirterek, "Dolayısıyla döviz kurları yukarı doğru, öngörülerin üzerinde hızlı bir şekilde çıktığı zaman hem döviz kurlarının hızlı bir şekilde yükselmesine hem de oluşabilecek olası öngörülmeyen yükselmelerle ilgili risk puanları da eklenerek fiyatların bazı kalemlerde döviz artış oranlarının da üzerinde arttığını gözlemledik. Bütün bu spekülatif, manipülatif artışlar bir kenara konuldu ve böylece yeni bir döneme geçtik. Dolayısıyla buna bağlı olarak, tüm iş dünyasının fiyatlarını hızlı bir şekilde güncelleyeceğini öngörüyoruz. Yani burada kesinlikle şuna tahammülümüz yok, fiyatlar roket hızında çıkıp paraşüt hızında inmemeli. Dolayısıyla ben buradan temsil ettiğim İstanbul iş dünyasına açık çağrıda bulunuyorum. Döviz fiyatlarında bu ortaya çıkan hızlı düzeltmeye bağlı olarak, fiyatların da çok hızlı ve etkin bir şekilde güncellenmesi gerekiyor. Bu arada stok maliyetleri ve diğer bazı arızi durumlar dikkate alınarak değil, fiili, şu anda oluşan yeni döviz kuru seviyesi dikkate alınarak yeni fiyat seviyelerinin behemehal belirlenmesi ve bunların hızlı bir şekilde uygulanmaya konması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Kayıkcı ve Şahin yine sessiz

Döviz kurundaki düşüşün etkin bir şekilde tüketiciye yansıması için talep ve beklentiler açık şekilde ülke genelinde dillendirilirken, Düzce iş dünyasının temsilcileri yine sessizliğe büründü. Özellikle ekmek başta olmak üzere haftalardır iğneden ipliğe her alanda gelen zamlar yüzünden ay sonunu zor getiren vatandaşlar, fahiş fiyatların geri çekilmesini beklerken, ne Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Kayıkcı’dan ne de Düzce TSO Başkanı Tuncay Şahin’den üyelerine bir çağrı ya da konuyla ilgili açıklama geliyor.

Finansal alternatifler ve ekonomik tedbirlerle üretici ve ihracatçı olan firmalara önemli avantajlar getirildiği ortadayken, sıra geçinemez hale gelen halkı mağduriyetten kurtarmaya gelince her kesimin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi bekleniyor.