Öğrencilere deprem öncesi, deprem anında ve deprem sonrası neler yapması gerektiği bilincini aşılaması hedeflenen AFAD Başkanlığı’nın Deprem Simülasyon Tırı, Düzce’de valilik önünde konuşlandırıldı. Tırda uygulamalı şekilde verilen eğitimle, çocuklara ve öğrencilere deprem anında yapılması gereken doğru davranışlar anlatıldı. Düzce Valisi Zülkif Dağlı da Deprem Simülasyon Tırı’nda öğrencilere verilen eğitimi yerinde takip etti.

Çök-kapan-tutun”

Deprem bilincine vurgu yaparak, deprem anında yapılması gereken davranışları açıklayan AFAD yetkilisi, “Öncelikle hepimizin deprem çantası olması gerektiğini vurguluyoruz. Deprem çantamızda radyo, su, konserve olması gerektiğini söylüyoruz. Ayrıca deprem öncesi evimizde gardrop, kitaplık, sınıfımızda olan dolapların sabitlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Deprem anında yapmamız gereken kurallar var. Hiçbir zaman merdivenlere koşmuyoruz. Asansöre gitmiyoruz. Balkondan atlamıyoruz. Deprem anında sınıftasınız çök-kapan-tutun yapıyorsunuz. Sıranın altında kendinizi deprem bitene kadar koruyorsunuz. Deprem bittikten sonra beş tane ödeviniz var. Onları yaparsanız 100 alıyorsunuz. Birincisi yangın butonuna 3 saniye basılı tutuyorsunuz. Deprem olduktan sonra deprem nerede olmuş, AFAD ekipleri nerede, Kızılay ekipleri nerede net bir bilgi alabilmek için. Ayrıca evde sigorta kutularımız var evden çıkarken sigortaları indirip herhangi bir elektrik kaçağına karşı kendinizi korumanız gerekiyor.” ifadelerinde bulundu.

Vali Zülkif Dağlı daha sonra, öğrencilerle birlikte Deprem Simülasyon Tırı’nda bulunan yangın simülasyon bölümünde öğrencilerle birlikte incelemelerde bulundu.