Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sınır iller ve köylerin arazi kavgalarına son verecek bir çalışma üzerinde çalışıyor. Bakanlığın koordinasyonunda yürütülen çalışma ile il ilçe ve köy sınırları en baştan düzenlenecek.
Cumhuriyet sonrası çizilen sınırların halen daha geçerli olduğunu ve şu dereden bu dağa kadar gibi ilkel bir yöntemle sınırlar çizildiği için yeniden düzenlenecek olan sınırlar, Avrupa Birliği uyum yasalarına da uygun yapılacak.
Halen 1924-30 yılları arasında tamamlanan hudutnameleri kullanan Türkiye, sınırlar konusunda çok sıkıntı yaşadığı dönemler oldu. Cumhuriyet sonrası çizilen sınırların baz alındığı dere, tepe, çeşmeler bugün tespit edilemediği için, arazideki karşılığı olmayan haritaların tamamını çöpe atacak. Yeniden çizilecek olan sınırlar, tarla, yayla, orman ve mera gibi alanların sınırlarını netleştireceği gibi hem köyler ve köyde yaşayanlar arasındaki kavgalar sona erdirilmiş hem de asayiş olaylarında kolluk kuvvetlerinin yetki alanları da netleşmiş olacak. Mülkiyet değişikliği ise olmayacak.

DÜZCE – BOLU ARASI SINIR KAVGASI

Düzce, il olarak Bolu’dan ayrıldıktan sonra iki il arasında sınır kavgaları günümüze kadar süregeldi. Abant’ı ve Samandere Şelalesi’ni birbirine bağlayacak olan yolun yapılmasından dahi rahatsızlık duyan Bolulular yapılan bu çalışmayla daha da tedirgin olacağa benziyor.
CHP Bolu milletvekili Tanju Özcan’ın, Abant’ın Samandere ve Sinekli Yaylası’na asfalt yolla bağlanacak olmasına, yol yapımında kesilecek ağaçları bahane ederek bu yola karşı çıkıyorum demiş ve Abant’ın Düzce’ye bu yolla bağlanmasına dahi tahammül edememiş “Abant’ın Düzce’ye bağlanması söz konusu değil. Gerekirse biz CHP’liler olarak olaya el koyarız. Gerekirse vekil arkadaşlarımı alır gelirim Abant’ı hiçbir güç Düzce’ye bağlayamaz.” diye açıklamalarda bulunmuştu. Yine geçmiş yıllarda Düzce’nin Gölyaka ve Bolu’nun Mudurnu ilçeleri arasında 1968 yılında sınır anlaşmazlığı doğmuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı bu çalışmayla Abant ve Yedigöller’in hangi il sınırına vereceği merak konusu. Bu çalışma sonucunda verilecek kesin kararla, iki il arasındaki kavga son bulmuş olacak.

Haber: G. KARDUZ