Otoyollar ve Üzerindeki Hizmet Tesisleri ile Köprülerin Özelleştirilmesini Öngören Tasarı, 28 Mayıs Çarşamba Günü Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda Görüşülecek.

 

Meclis gündeminde bulunan Erişme Kontrollü Karayolları Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı, otoyollar ve üzerindeki hizmet tesisleri ve köprülerin özelleştirilmesi öngörüyor. Tasarıya göre, otoyollar, köprüler ve bunlarda bulunan işletme ve bakım tesisleri ile hizmet tesislerinin ve diğer mal ve himet üretim birimleri ile varlıkların özelleştirilemesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca gerçekleştirilecek.

 

Tasarıya göre otoyol yapımı, bakımı ve işletilmesi Karayolları Genel Müdürlüğü veya görevlendirilmiş şirket veya şirketlerce ya da otoyol işletme hakkı verilmiş işletici şirket veya şirketlerce yürütülecek. Karayolları Genel Müdürlüğünün teklifi Ulaştırma Bakanlığının onayı ile otoyol yapılacak veya kaldırılacak.

 

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen otoyol ve köprülerde ücret ise Karayolları Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Ulaştırma Bakanı tarafından tespit edilecek. Tasarıyla Karayolları Genel Müdürlüğü'nün gelirleri arasından ise otoyol, köprü ve tünellerden elde edilen gelirler çıkarılıyor.