Düzce'de 2009-2010 yıllarında şiddet gören 22 kadın sığınma evlerinde kalmak için başvurmuş. 2009 yılında başvuran 10 kadından 6'sı bir sığınma evine yerleştirilmiş. 4'ü ise başvurusunu geri çekip evine dönmüş. Kadına yönelik şiddetin bitmek bilmediğini belirten Sosyal Hizmetler İl Müdürü Osman Çakır, şiddete uğrayan kadınlara şu uyarılarda bulunuyor; "Kadın öncelikli olarak 183'ü arayabilir, karakola, emniyete, polise savcılığa sağlık kuruluşuna hatta resmi kurum ve kuruluşların hepsine sığınabilir." Sonra da 2003-2004 yıllarında bakanlığın aldığı kararla nüfusu 50 bini geçen her noktada bayan konuk evleri oluşturulması konusunda yayınlanan genelgeyi hatırlatıyor Çakır, Kadınların korunması ve barınması konusundaki tek sorumluluğun kendilerinde olmadığına dikkat çekiyor; "Ayrıca Belediyeler ve Diyanetinde bu konu ile ilgili olarak çeşitli çalışmaları bulunuyor. Oralarada başvurabiliriler. Biz 2011 yılı içerisinde bir çok çalışma yapacağız. Çalışmalarımızın en başında ise sığının kadının bir mesleği yoksa 3 ay 6 ay belki bir yıl kendisine kurs vererek meslek edindireceğiz ve başka illerde kendisine meslek hayatı bulacağız. Başka illerde olmasının en büyük özelliklerinden biri ise kan davası olabiliyor ve aynı il içerisinde meslek hayatına vermemiz durumunda kadının sıkıntıları olabiliyor" 2011 yılı içinde aile içi iletişim ve yeni evli veya evlenecek olan çiftlere yönelik bir çalışmalar yapılağını söylüyor.

DEPREM ÇOCUKLARI DAHA DEPRESİF

Kurban bayramının hemen ardından Bayram süresince 6 intihar girişimi yaşandığını, bunlardan birinin ölümle sonuçlandığını birinin ise yaşam mücadelesi verdiğini bildirmiştik. İşte artan bu olaylar karşısında Düzce'nin durumunu öğrenmek için Sosyal Hizmetler İl Müdürü Osman Çakır'a mikrofon uzattık.

Düzce'nin çok hızlı bir şekilde büyüdüğüne dikkat çeken Çakır, bunun için önümüzdeki günlerde çalışma başlatacaklarını bildirdi. Çakır; “Gençlerin ve intihara teşebbüs edenlerin bir çok sıkıntısı olabiliyor.Biz bu sorunlar çerçevesinde gençlerimize veya her insanımıza karşı önlemler alacağız. Önümüzdeki süreçte alacağımız ve sorunların başında tutacağız konulardan biri olacak olan intiharlarla mcüadele ile ilgili çalışma yapacağız. Bu konu ile ilgili olarak Düzce Üniversitesi 2-3 yıl önce bir çalışma yapmıştır. Bizde bu konuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

1999 yılında yaşanan depremin de insanlar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söyledi, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Çakır ve şöyle konuştu; “İlimizde meydana gelen depremlerin ardından vatandaşlarımız yüzde 40 oranında depresif hap kullanmaya başladı. Bizim en büyük sorunlarımızın başında eğitim geliyor. Bu sorunun nasıl halledileceği ile ilgili olarak ise bir çalışmamız olacak. Kişilerin bu depresif hap kullanmalarını önlemek ve eğitimlerini arttırmak için sosyal aktivitelere mutlaka katılınmalı sağlanmalıdır. Düzce'de 12-14 belki de 20 atölyeli bir yer açmak istiyoruz. Bu atölyelerde insanlarımız rahat bir ortamda atölyede istediklerini yapacak bir ortam oluşturmak istiyoruz. Bu atölyelerin başlarında ise bir psikolog olacak ve bu psikologlarda insanlarımızın ilerleryen gelişmelerini izleyecektir. Şu anda depremi yaşayan çocuklar Düzce'de yetişmeye devam ediyor. O zamanlar 8-9 yaşlarında olan çocuklar depremin üzerinden 11 yıl geçmesi ile birlitke 20-21 oldular. O zamanlar 1-2 yaşlarında olanlar şimdi 12-13 oldular. Bu yüzden önümüzde ki 3-5 sene benim için çok önemlidir. Onları en iyi şekilde yetiştirmek ve depremi unutturmak için bir çok proje yapacağız"

Haber; Y. ÇALIŞKAN