Türkiye’de ‘yeni tip koronavirüs’ olarak bilinen ilk COVİD-19 vakası görüleli bir yılı geçti. Vaka ve vefat sayılarında düşüş eğiliminin görülmesi üzerine Türkiye ‘yerinde karar’ dönemiyle kontrollü normalleşme sürecine girdi.

İllerin dört kategoride sınıflandırıldığı Düzce ise ‘yüksek riskli iller’ arasında yer aldı. Haftalık 100 bin kişiye düşen vaka sayısında üç hafta üst üste yükseliş yaşanan kent geçen hafta duraklama eğilimi gösterse de bu hafta itibariyle vaka sayısı alarm vermeye başladı.

GÜNLÜK ORTALAMA 45’E YÜKSELDİ

Kentte günlük 20’ye kadar düşen vaka sayısı son üç günde ortalama günlük 45’e yükseldi. 12 Mart günü tespit edilen 44 vakayla birlikte Düzce’de Mart 2020’den bu yana koronavirüse yakalananların sayısı 29 bin 560’a ulaştı.

VEFAT SAYISI 138’E YÜKSELDİ

Bir vatandaşın daha hayatını kaybetmesiyle vefat sayısı da 138 olarak gerçekleşti. 29 bin 51 kişi hastalığı atlatırken 371 aktif vakanın tedavileri sürüyor. Hastalığı ağır geçiren 11 kişi ise pandemi yoğun bakım servislerinde müşahede altında tutuluyor.

45’TEN 55’E GELİŞ KIRMIZIYA BÜRÜNMEK DEMEK

Düzce’de son haftada hem günlük ortalama vaka hem de aktif hasta sayısında yaşanan bu olağanüstü artış normalleşme adımlarını da tehlikeye atıyor. 20’den 45’e yükselen günlük vaka sayısının 55-60 bandına yükselmesi Düzce’nin ‘yüksek riskli iller’den ‘çok yüksek riskli iller’ kategorisine geçmesine ve kırmızı renge bürünmesine neden olacak.

Bu hafta içi güncellenecek tabloda durum böyle gerçekleşirse iki hafta önce açılma sevinci yaşayan restoran, kafe, kahvehane ve çay bahçeleri yeniden kapanacak. Artışın durdurulması ve düşüşün sağlanması için de yeni ek tedbirler Düzce İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin gündeminde olacak.

Uzman ve yetkililer artışın korkutucu boyuta ulaştığı kentte vatandaşların kurallara uyması yönünde hatırlatmalar yaparken kent genelinde de yeni tip koronavirüs (COVİD-19) tedbir ve kısıtlamalarına yönelik denetimler aralıksız şekilde sürüyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN