Gümüşova Ziraat Odası önemli bir toplantı düzenliyor. Gümüşova Belediye Kültür Merkezi’nde 28 Ekim Cuma günü saat 10:00’da gerçekleştirecek toplantının ana gündemi son yıllarda üreticilerin kabusu olan Amerikan Beyaz Kelebeği olacak. Toplantıya Düzce Üniversite’sinde 2 öğretim görevlisi de katılarak Amerikan Beyaz Kelebeği’nden kurtulmak için önerilerde bulunulacak.

Kurtulmak isteyen herkesi bekliyoruz”

Toplantıya ilişkin bilgiler veren Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, böyle bir toplantıyı ilk kez düzenlendiklerini kaydederek şu açıklamalarda bulundu: “Amerikan Beyaz Kelebeği konusunda Düzce Üniversitesi ile birlikte bir çalışma başlattık, üniversitenin değerli 2 hocamızın katılımı ile birlikte Amerikan Beyaz Kelebeği’nden kurtulma konusunda bize önerileri olacak. Bu konuda hem ziraat mühendislerimiz de dahil olmak üzere onların da bu işte vebal ve sorumluluklarının olduğunu düşünüyorum. Onun için Amerikan Beyaz Kelebeği’nden rahatsız olan herkesi bu toplantıya davet ediyoruz.”

Toprak tahlilinde artık 16 elemente bakılacak”

Diğer ele alınacak bir konunun da Düzce’de toprak tahliline gerekli önemin verilmemesi olduğunu ifade eden Tavlı; şöyle devam etti: “Marmara Bölgesi’nin en büyük laboratuarı Düzce Üniversitesi’nde kuruldu. Bu zamana kadar yapmış olduğumuz toprak tahlilinde sadece 4 ana elemente bakarak çiftçilerimizi yönlendiriyorduk. İki ayrı kuruma gönderdiğimizde iki ayrı sonuç elde ediliyordu. Bundan dolayı da çiftçilerimizin toprak tahliline önem vermediğini gördük. Düzce Üniversitesi inşallah çiftçilerimizin toprak tahlilinde 16 elemente bakacak genişlikte. Yani bu zamana kadar hiçbir çiftçimizin yaptırmadığı geniş kapsamlı bir toprak tahlili yapılacak.” diye konuştu.

Maalesef Düzce’de iyi tarımı da anlatamadık”

Tavlı, toplantıda gündeme gelecek olan son konunun kırsal kalkınmaya 1 milyon TL hibe verileceği olduğunu söyledi. Tavlı konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bu konu hakkında İl Tarım Müdürlüğü’nün yetkilileri bilgi verecek. Maalesef Düzce’de İyi Tarım'ı da anlatamadık. Biz Ziraat Odaları bu konuda kendimizi çok suçlu hissediyoruz. İyi Tarım'daki kasıt mesela ova köylerindeki vatandaşlarımız dönüm başı fındıkta para alamıyorlar veya başka tarımdan alamıyorlar. İyi tarım uygulamasına geçildiğinde çiftçilerimiz dönüm başına bu sene mesela 50 TL ekstra alacaklar 170 TL’nin dışında 170 TL alan iyi tarıma geçtiğinde dönüm başı 50 lira daha para alma imkanı var o yüzden bunun için çiftçilerimizi bilgilendireceğiz. Bunun için tüm Düzce halkını tüm çiftçilerimizi bu işe duyarlı olan herkesi bu toplantıya davet ediyorum.” dedi.

Tüccara götürmezlerse fiyat artar”

Tavlı ayrıca üreticilerin fiyat kabusu yaşadığı fındık konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, “Bu sene fındık çiftçisinin en büyük sorunu küf hastalığı” diyerek başladığı yorumlarına şöyle devam etti: “Bilim adamlarımız bu işten çiftçilerin daha çok zarar görebileceğini söylüyor. Bu konu ile ilgili de çiftçilerin çok geniş kapsamlı bilgilendirilmeleri lazım. Bölgemizde ona da ihtiyaç var. Bu sene kırılan fındıklarda vatandaşımız evindeki fındığını tuttuğunda çürüme oranı arttığı için vatandaş randıman korkusundan dolayı fındığını apar topar tüccara teslim etti. Geçen sene çiftçilerimizin büyük bir bölümü fındığını evinde tutmasına rağmen bu sene çürük hastalığından dolayı herkes fındığını tüccara götürdü. Bu korkudan dolayı tüccarların kapısına fındıklar yığıldı. Bundan dolayı fındık fiyatlarının gerisin geriye geldiğine inanıyorum. İleriki zamanlarda fındığın fiyatının artacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Tavlı ayrıca üreticilerin fındıklarını tüccara vermemeleri koşulu ile fındık fiyatlarının artacağını söyledi.