Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası katılımlı “Mevsimlik Tarım İşçiliğinde Aileler ve Çocuklar” başlıklı sempozyum, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda başladı.  

“Alınan tedbirlerle çalışma şartları daha düzenli hale geldi”
Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Şerif Demir, mevsimlik tarım işçilerinin ve çocuklarının iş esnasındaki eğitimleri ve sosyal durumları ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla sempozyumu düzenlediklerini ifade etti.  

Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç yaptığı konuşmada, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanında toplumun sorunlarına bilimsel yaklaşımla çare arayan kurumlar olarak da üniversitelerin önemine vurgu yaptı.

“Küçük çocukların tarım işlerinde çalıştırılmasının çocuk istismarına neden oluyor”
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı, küçük çocukların tarım işlerinde çalıştırılmasının çocuk istismarına neden olduğunu belirterek devletin; eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda çocukların gelişimlerini sağlamak amacıyla çeşitli yönetmelikler ve çalışma takvimleri çıkardığını dile getirdi.  



“Mevsimlik tarım işlerinde çocuk işçiliğini önlemek için çalışıyoruz”
Açılışta konuşan Genç Hayat Vakfı Genel Müdürü Uğur Gülderer, Genç Hayat Vakfı’nın 11-18 yaş gurubu çocuk ve gençlerin sorunlarına destek olmak amacıyla kurulduğunu belirterek, mevsimlik tarım işlerinde çocuk işçiliğini önlemek için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkardığı genelge ile çocukların gittikleri tarım bölgelerinde eğitim alabildiğini dillendiren Gülderer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da konuyla ilgili ulusal program yayımladığını ifade ederek çeşitli kurum ve kişilerle işbirliği içinde gerçekleştirdikleri faaliyetlerle çocukların eğitim, sanat ve spor gibi alanlarda gelişimlerine katkı sağladıklarının altını çizdi.

Tarımdaki yeni gelişmelerden söz etti
Sempozyum programı, “Dünya’da ve Türkiye’de Tarım Sektörünün Geleceği” başlıklı açılış konferansı ile devam etti. Konferansın davetli konuşmacısı olan Tarım Bakanlığı Başdanışmanı olan Prof. Dr. Ahmet Ruhi Mermut, küresel düzeydeki tarım politikalarından ve tarımdaki yeni gelişmelerden söz etti. 2 günlük sempozyum; bugün düzenlenecek oturumlarla devam edecek.

Haber:C.ÜSTÜNER