Ramazanın da yaklaşmasıyla ister istemez her yıl görmeye alışkın olduğumuz görüntüler akla geliyor. Dükkanların önünde seyyar satıcılık yapanlar,ramazanı fırsat bilip fiyatları uçuranlar, lokantaların önüne fazladan masa atıp sokağı daraltanlar...

Her sene hem vatandaşa hem de esnafa illallah getirten bu görüntülerin tekrar yaşanıp yaşanmayacağı hakkında, Düzce Esnaflar ve Sanatkarlar Odası (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkçı'dan bilgi aldık. Kayıkçı, bu sene Zabıta'nın daha dikkatli olması ve özel olarak bir eğitim alması gerektiğini vurgulayarak isterlerse DESOB'un da bu konuda kendilerine katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Kayıkçı, " Her Ramazan'da veya her bayram öncesinde fırsatçılar ortaya çıkar. Özellikle Zabıta'nın da çok iyi çalışması gerekiyor, bakış açısının da çok iyi olması gerekiyor. Bu konuda Zabıta'nın mutlaka eğitim alması gerekiyor bu özel eğitimi de bizler Esnaf Odaları'nın birlikteliğiyle yapabiliriz, dikkatli çalışılması lazım. Muhakkak eğitim almışlardır ama bizlerden bir yardım talep ediyorlarsa bizler de onlarla çalışmaya hazırız." dedi.


DESOB Başkanı Kayıkçı, Ramazan ayının da gelmesiyle masalarını arttırıp dükkanlarının dışarısına koyarak sokağı daraltan esnaflara seslendi ve "kaldırım serbestliği"nin yanlış anlaşıldığını belirterek sokağa masaları "kendi kafalarına" göre dizemeyeceklerini esnaflara hatırlattı ve bu konu hakkında belediyeyle çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

Kayıkçı, et ürünleri hakkında da vatandaşı uyararak bildikleri ve güvendikleri esnaflardan alışveriş yapmaları gerektiğini söyledi.

Kayıkçı, " Sahte sucuk, pastırma gibi ürünler meydana çıkabilir bunlara dikkat edilmesi lazım. Vatandaşların bilinen esnaftan alışveriş yapması daha doğru olur. Bilinmedik simalardan alışveriş yapmayı çok uygun görmüyoruz. Böyle sahtecilik yapmak isteyenler bu dönem karşılığını yasal olarak da bulacak" ifadelerini kullandı.

Kayıkçı, Düzce'ye de yapılması istenen "Sosyete Pazarı"na da sert bir dille karşı çıktı. Kayıkçı, bu gibi pazarların Türkiye'nin her yerinde esnafı batırdığını söyleyerek "bu esnafı kim kollayacak" dedi.

Mustafa Kayıkçı, " Bir buçuk ay kadar evvel bir "Sosyete Pazarı" ile ilgili de bir çalışma çıkarttılar. Bu sosyete pazarları, Türkiye'nin her yerinde girdiği her yerde esnafı bitirir. Hani diyorlar ya "benim mal alma özgürlüğüm var" diye o zaman arabaya binersin gider istediğin yerden istediğin şeyi alırsın ki zaten alıyorsun. Esnaf lambayı söndürürse Düzce'de lamba mı yanar, esnafın olmadığı yerde hareket mi olur, bu esnafı kim kollayacak?" dedi.

DESOB Başkanı Kayıkçı, Sosyete Pazarı'nın yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi ve "böyle bir kararı bize rağmen hiçbir kurum alamaz" diyerek tepkisini ortaya koydu.


Kayıkçı, " Sosyete pazarı Düzce'nin canını alır. Bizim başımıza böyle birşey çıkartırlarsa çoluğumuzla çocuğumuzla binlerce esnaf müsade etmeyeceğiz. Bu kararı da bize rağman Düzce'de hiç bir kurum alamaz. Bakın almamalıdır demiyorum "alamaz" diyorum. Ya bizi buradan komple alır götürürler ya da bu kararın karşısına Düzceli için arslan gibi dikiliriz" şeklinde konuştu.

 

Haber;E.Tınaz