AK Parti Düzce Milletvekili Celal Erbay Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri'ne yapılan saldırıları düzenlediği basın açıklaması ile kınadı.


Saldırıyı kınıyoruz

26 Haziran'da başgösteren Doğu Türkistan'ın Uygur Bölgesi'nde yaşayan Uygurlu Türklere yapılan saldırıyı kınadıklarını söyleyen Erbay, ' 4 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleştirilen Dünya Doğu Türkistanlılar Kurultay'ını idare ettim. 4'ünde bunlar konuşulurken 5 Temmuz'da da menfur hadise meydana geldi' dedi.

Topyekün bir soykırımın başlamasından endişe duyulmakta

Celal Erbay yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu; '
Bütün dünya, 5 Temmuz 2009 tarihinde başkent Urumçi’de patlak veren yeni olaylara tanıklık etmektedir. Olaylar Çin’in Guangdong eyaleti Shaoguan şehrindeki bir oyuncak fabrikasında çalışan Çinli işçilerin, Uygur işçi kızlara sarkıntılık yapması sonucu iki taraf arasında yaşanan sürtüşme sonucu başlamıştır. Olayın iç yüzünü öğrenen binlerce Uygur, Shaoguan’daki işçileri öldüren katillerin bulunmasını ve tüm sorumluların cezalandırılmasını talep ederek 5 Temmuz 2009 tarihinde barışçıl bir gösteri organize etmiştir. Çin anayasasında vatandaşların gösteri düzenleme hakkı tanınmış olmasına rağmen; Çin devleti, sivil halkın üzerine otomatik silahlarla ateş ederek yüzlerce Uygur’u öldürmüş ve binlercesini yaralamıştır. Bunun üzerine binlerce Çin polisi ve askeri tarafından sarılmış olan Uygurlar sokaklara dağılmış ve Çinlilerle çatışmaya girmiştir. Ellerine geçirdikleri taş ve sopayla karşı koymaya çalışsalar da Uygular, zırhlı araç ve otomatik silahlara sahip Çin güvenlik güçleri karşısında malum sondan kurtulamamıştır. Çin resmi mercileri zaman geçirmeden gerçekleri çarpıtarak bu olayların yurt dışındaki Dünya Uygur Kurultayı’nın başkanı Rabiye Kadir Hanım ve onun destekçileri tarafından maksatlı ve planlı bir şekilde gerçekleştirildiğini iddia etmiştir. Çin devleti, olayları sıradan asayiş olayı gibi dünya medyasına servis etmekte ve dolayısıyla da vahşi devlet zulmü son hızla devam etmektedir. Çin devleti bu insanlık dışı davranışını her ne kadar sansürlemeye çalışsa da yeterince başarılı olamamış ve olaylar dünya medyasında geniş yer almaya devam etmektedir. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki Doğu Türkistan kuruluşları tüm gücüyle Çin’in bu vahşetine son vermesini talep ederek bulundukları ülkelerin hükümetleri, sivil toplum kuruluşları nezdinde temaslarda bulunmaktadır. Şu anda tüm Doğu Türkistanlılar, Çinlilerin topyekûn bir soykırıma başlamasından son derece endişelidir.

Hiçbir devletin iç işlerine müdehale etmeyiz

AK Parti Düzce Milletvekili Celal Erbay basın açıklamasının ardından ise şunları söyledi, ' Biz hiçbir devletin iç işlerine müdahale etmeyiz. Her zaman zalimin karşısında, mazlumun yanındayız. Dünyada sopa yiyip de ağlaması engellenen hiçbir toplum yoktur. Tüm Düzcelilerin bu konuda dikkatlerini çekiyoruz. Mazlumun ahını işitmiş, onun acısını dindirmek için uğraşan bir toplumuz. BM'e çağrımız acilen toplanarak bu katliama müdehale ederek oransız müdehalenin durdurulmasıdır. Dünya bu vahşete sessiz kalmamalı' ifadelerini kullandı.

Serap AĞIR