Düzce'de 'su pahalı' eleştirisi

İstanbul'un su ihtiyacını karşılayacak kadar zengin su kaynaklarına sahip olan Düzce'de su kullanım bedelinin yüksek olduğu sık sık eleştiri konusu oluyor. Özellikle muhalefet, "İstanbul’a suyu bedavaya veren biziz ama bedelini ödeyen de biziz. Düzce Belediyesi gelir elde edecek diye bunu yapmasına gerek yok." diyerek, son olarak 2017 yılı için yapılan yüzde 20'nin üzerindeki zamma tepki göstermişti. Suyun Düzce'de pahalı olduğu yönündeki eleştiriler nedeniyle Düzce Belediye Meclisi, 2018 yılı bütçesinde su tüketim ücretlerinde değişiklik yapmadı. Buna göre; beher metreküp üzerinden hesaplanan suyun tüketim bedeli 20 metreküpe kadar olan bölüm için 2,29 liradan işlem görecek. 20 metreküpten sonra suyun metreküp fiyatı ise 2,76 lira olacak. Böylelikle 2017 yılı için uygulanan fiyat, 2018 yılı için de aynı kaldı. Ancak suya zam yapmayan meclis, evsel atık ücretlerini arttırdı. İşte evsel atık gibi faturalara çeşitli kalemlerde yansıtılan bu bedeller sorgulanmaya devam ediliyor. Son olarak TESK, 'haksız kazanç' çıkışıyla alınan vergilere tepki gösterdi.

"Büyük haksız kazanç elde ediliyor, kaldırımalı"

Su faturalarındaki okuma bedeli gibi kalemlerin olmaması gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, '5-10 yıl önce su faturaları elektriğin 4'te 1'i kadar gelirdi. Şimdi ise okuma bedeli gibi birçok kalem de faturaya ekleniyor. Tüketim bedelinin 2 buçuk katı fatura geliyor. Özellikle okuma bedelinden büyük bir haksız kazanç elde ediliyor. Bu bedel kaldırılmalı. Su faturalarında tüketim bedelinin başladığı metreküp kademesi 20'nin üzerine çıkmalı. 2 kişilik ailenin tüketimi ile 6 kişilik ailenin tüketimi bir değil."

"Artık su fiyatları damacana ile yarışır hale geldi"

Su faturalarındaki tüketim bedeli dışındaki kesintilerin abonelik esnasında zaten alındığını hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Geçtiğimiz yıllarda su faturaları elektrik faturasının 4'te 1'i kadar gelirdi. Şimdi ise neredeyse aynı geliyor. Artık su fiyatları damacana ile yarışır hale geldi. Atık su bedeli, sayaç okuma bedeli, şube yolu bakım bedeli, çevre temizlik vergisi, katı atık toplama bedeli, KDV'ler derken gelen fatura tüketim bedelinin 2,5 katının üzerine çıkıyor.' diye konuştu.

Haber: C.ÜSTÜNER