TBMM'de kabul edilen, kamuoyunda kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 1-2 ay içinde uygulanmaya başlanacak.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yasayla ilgili uygulama yönetmelikleri hazırlama çalışmalarına devam ediyor. Dönüşüme ilk etapta birinci derece deprem kuşağı yerlerden başlanılacak.

Kanuna göre, riskli tespit edilen bina, Bakanlar Kurulu kararınca belirlenen riskli alan içinde kalıyorsa yıkılacak. Yapı ve yapının bulunduğu alan riskli ise 60 gün içinde yıkılması gerekecek. Yurttaş yıkmazsa ikinci defa süre verilecek. Bu süre zarfında da yıkmazsa mülki amirlerden yapıyı yıkması istenecek. Bu durumda süre 4-5 aya kadar uzayabilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2B arazilerinin yüzde 90'ını kentsel dönüşüm hesabına aktaracak. Bunun yanında, çevre cezalarının yüzde 50'si, uygulamada bulunacak belediye yatırım bütçelerinin yüzde 5'i ve harç gelirlerinin yüzde 50'si, İller Bankası'nın bazı faaliyetlerinden elde edeceği karın yüzde 50'si ve Maliye Bakanlığınca aktarılacak ödenek de kentsel dönüşüm için kullanılacak.