İslam âlemi, 2019’dan bu yana kısıtlamalar olmaksızın 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’i yaşamanın huzurunu yaşarken bir yandan da 3 yılın ardından hac mevsimine hazırlanıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını sebebiyle Suudi Arabistan, 2020 ve 2021 yıllarında yurtdışından hac ibadetini yapmak isteyenleri kabul etmemiş, yurt için de belirli sayıda kişi temsili olarak bu ibadeti yerine getirmişti.

Bu sene 1milyon kişi hac yapacak

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı tarafından önceki gece yapılan açıklamada ise 2022 yılında yurtiçi ve yurtdışından toplam 1 milyon hacı adayının kabul edileceği açıklandı. Öte yandan risk grubunda olan 65 yaş üstü kişiler bu sene de hac ibadeti yapamayacak. Koronavirüs salgınına karşı tam aşılı ve negatif PCR testi gösterenler ülkeye alınacak.

Türkiye’nin kontenjanı için görüşmeler sürüyor

Bu açıklamanın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan konuya ilişkin açıklama geldi. Türkiye’nin hacı kontenjanına dair henüz çalışmaların devam ettiği kaydedilirken, “Başkanlığımız süreci yakından takip etmekte ve ilgili Bakanlıkla görüşmelerini sürdürmektedir. Ülkelere tanınacak hacı adayı kontenjanları ile ilgili çalışmaların devam ettiği, Suudi Arabistan makamları tarafından çok yakın zamanda konuyla ilgili açıklamanın yapılacağı tarafımıza bildirilmiştir. Ülkelere verilecek hacı adayı kontenjanlarının belirlenmesinin ardından detaylı açıklamamız vatandaşlarımızla paylaşılacaktır.” denildi.

2019’de 80 bin hacı

Son olarak 2019 yılında yaklaşık 2.5 milyon kişi hac vazifesini yerine getirmiş, Türkiye’den giden hacı adayı sayısı ise 80 bin olmuştu.