Saadet Partisi Düzce İl Başkanı Birkan Mertol, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, ülke ve yerel gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Halk bütçesi değil rant bütçesi”
İlk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşmelerine devam edilen 2018 bütçesi ile görüşlerini aktaran Mertol, şöyle konuştu: “Birincisi bu bütçe halk bütçesi değil rant bütçesi, ikincisi bu bütçe üretim bütçesi değil tüketim bütçesi, üçüncüsü bu bütçe geçim bütçesi değil seçim bütçesi. İktidar, cumhuriyet tarihinin faiz rekorunu kıracak. 2018 bütçe rakamlarına bir bakalım, bütçe büyüklüğü 762,8 milyar gelirler 696,8 milyar açık 65,9 milyar faiz lobisine ödenecek miktar 71,7 milyar ulaştırma, tarım, eğitim, sağlık vs gider toplamı maalesef 57,5 milyar ile faize ödenecek rakamın çok altında buyurun gerisini siz düşünün.”

“Hem büyüyoruz diyorsunuz, hem de fedakarlık istiyorsunuz”
Hükümetin üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 büyüme rakamı ile övündüğünü belirten Mertol, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Çalışma Bakanı ise asgari ücretle ilgili işçi ve işveren tarafından fedakarlık istiyor. Hem büyüyoruz diyorsunuz, hem de fedakarlık istiyorsunuz. Pilleri bitti, denk bütçe yapılmadan faiz lobisi engellenemez, havuz sistemi kurulmadan sömürüyü önleyemezsiniz, her işin başına önce ahlak ve maneviyat düsturunu almazsanız haksızlığı ve ahlaksızlığı önleyemezsiniz. Şahsiyetli bir dış politika geçmeden sözü dinlenir bir itibarlı devlet haline gelemezsiniz.”  

“2023 yılını göremeyecekler, çünkü pilleri bitti”
Saadet Partisi’nden ayrılıp AK Parti’ye geçen isimlere atıfta bulunan Mertol, “AK Parti’li arkadaşlar bizden ayrıldıkları günden itibaren yanlış yapıyor. Avrupa Birliği’ni, Medeniyet Projesi’ni kabul ettiler. Ancak bu hükümetin ömrü bitti. 2023 yılını göremeyecekler, çünkü pilleri bitti. Artık bu yükü omuzlarında taşıyacak güçleri yok millet ilk seçimde milli görüşü iktidara taşıyacaktır.” dedi.

“Yapılırken sessiz kaldılar, sökülürken yine sessizler”
Sözü yerel konulara getiren ve belediye icraatları üzerinden eleştirilerini sıralayan Saadet Partisi İl Başkanı Birkan Mertol, şu ifadeleri kullandı: “Eski Başkan Keleş döneminde yapılan yanlış uygulamalar Sayın Dursun Ay tarafından düzeltilmeye çalışılıyor. Dijital su perdesi sökülerek başka bir yere nakledildi. Ben buradan Düzce halkı adına soruyorum, yapılan bu gereksiz harcamalar yapılırken meclisteki üyeler aynı kişilerden oluşmuyor muydu? Dün yapılırken sessiz kaldılar, bugün sökülürken yine sessizler. Aşağıda vereceğimiz 6 kalem gereksiz yatırımın akıbeti ne olacak? Bunun hesabını kim, kimden soracak? Yazık değil mi? Biz bu kadar zengin bir toplum muyuz?”

“AK Parti’li belediyelerin hepsine mi hizmet veriyor?”
Maliyetleri tartışma konusu olan projelere harcanan rakamları tek tek açıklayan Mertol, tramvay ve aydınlatma işlerinin Türkiye genelinde aynı firmaya verilmesini sorguladı. Mertol, “Çöp arıtma tesisi 17 milyon, ucube aydınlatmalar 1,3 milyon, lise önündeki heykeller 1,2 milyon, oyuncak şeklindeki tramvay 1,7 milyon, dijital su perdesi ve Rabia Heykeli 0,5 milyon toplam tutar 21,7 milyon. Son olarak bir de şunu yetkililere soruyoruz tramvay ve aydınlatmalar Türkiye genelinde aynı firma tarafından AK Parti’li belediyelerin hepsine mi hizmet veriyor?” dedi.

Haber: C. ÜSTÜNER