Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, bu sabah basın mensuplarıyla bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda "2015 yılından beri vahşi depolama yapmak zorunda kalınmasının arka planında Sayın Mahmut Tanal’ın kışkırtmaları vardır. Hecinler’deki tesisimiz Sayın Mahmut Tanal’ın kışkırtmaları sonucu atıl kalmış, tesisler yağmalanmış bu sebeple yaklaşık 2 milyon lira zarar meydana gelmiştir." diyerek CHP'li Tanal'a yüklenmişti.Başkan Özlü'nün Düzce'nin vahşi depolama yapmak zorunda kalmasından sorumlu tuttuğu CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisi kurmak yerine, kentin çöplerini "vahşi depolama yöntemi" ile Taşköprü Köyü mevkiindeki Küçük Melen Çayı kenarına döktüğü ve insan sağlığını tehlikeye attığı gerekçesiyle Düzce Belediyesi’ni Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık)’na şikayet etti.

"Düzce Belediyesi emredici hükümleri görmezden geliyor"
Dilekçesinde, 5393 Sayılı Belediye Kanunu ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun belediyelere çöp ve katı atıkların toplanması ve bertaraf edilmesine ilişkin emredici nitelikte yükümlülükler yüklediğini belirten ve ilgili maddeleri sıralayan Tanal, Düzce Belediyesi tarafından kanunların emredici hükümlerinin görmezden gelinerek çöp ve katı atıkların toplanması, bertaraf edilmesi için herhangi bir tesis hizmeti verilmediğini savundu.

"Toplum sağlığını tehdit ediliyor"
Düzce Belediyesi'nin şehrin çöp ve katı atıklarını Küçük Melen Çayı yakınlarında vahşi depolama alanında toplandığını kaydeden Tanal, dilekçesinde şunları kaydetti: "Vahşi depolama alanında biriktirilen bu çöp ve atıklar çevre ve birey sağlığı açısından ciddi sorunları beraberinde getirmektedir. Eriyen kar ve yağmur suları ile vahşi depolama alanında biriktirilen çöp ve atıklar sürüklenerek Küçük Melen Çayı’na karışmaktadır. Bu durum ciddi boyutta su kirliliğine yol açtığı gibi suyu kullanan vatandaşların da sağlıklarını tehdit etmektedir. Ayrıca vahşi depolama alanında tutulan ve orada doğaya terk edilen atık ve çöplerin yakınlarında yerleşim olması beraberinde başkaca sorunları getirmektedir. Bu noktada; kanunlara aykırı olarak oluşturulan depolama alanında tutulan çöp ve atıklar çevreye kötü koku ve gaz yayılmasına neden olmaktadır. Bu durum da açık bir şekilde toplum sağlığını tehdit etmektedir."


"Düzce Belediyesi’nin çöp topladığı alanda inceleme yapılsın"

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kamu Denetçiliği Kurumu’na sunduğu şikayet dilekçesinde, çevrenin korunması için yapılan düzenlemelerin kaynağının Anayasanın 56. maddesinde düzenlenen “sağlıklı çevrede yaşama hakkı”na dayandığına işaret ederek, şöyle devam etti: "Bu bakımdan çevrenin kirletilmesi veya pasif anlamda çevre kirliliğinin önlenmemesi durumunda mağdur tüm toplumdur. Sıraladığım hususların tespiti açısından Düzce Belediyesi’nin çöp ve atık topladığı alanda inceleme yapılmasını talep ediyorum."

"Bu işlem hukuka aykırı"
Düzce Belediyesi’nin eyleminin hukuka aykırı olduğu yönünde ombudsmanlık kurumundan tavsiye niteliğinde karar alınmasını isteyen Tanal, "Açıklanan nedenlerle; mevzuatlara uygun olarak çöp ve atık toplama/bertaraf etme hizmetini yerine getirmeyerek vahşi depolama alanı kullanarak çevre ve toplum sağlığını tehdit eden belediyenin bu işleminin, hukuka aykırı olduğunun tespitini talep etmek için bu başvuruyu yapma zorunluluğu doğmuştur." ifadelerini kullandı.
HABER:C.ÜSTÜNER