Düzce Belediyesi tarafından düzenlenen “Türkiye Vizyon Konferansları”nın ikinci haftasında konuşmacı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eski Bakanı Dr. Mehdi Eker katıldı. Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa protokol üyeleri ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Türkiye Vizyon Konferansları”nın ikincisini düzenlediklerini belirterek, şunları kaydetti:



“Sayın Mehdi Eker kültür adamıdır, bir entelektüeldir”
“Değerli bakanıma şükranlarımı arz ediyorum bizi kırmayıp geldikleri çok teşekkür ediyorum. Bu konferanslardaki amacımız gençlerimizin Türkiye’nin önde gelen isimleri ile tanışması ve onları tanımaları… Yaklaşık 35 bin civarı öğrenci kitlemiz var. Gençlerimizin ve halkımızın bu imkanlardan faydalanması için çalışıyoruz. Konuşmacılarımızdan nasıl bir Türkiye hayal ediyorlar, önümüzdeki dönemde; 2023-2053-2071’de arzu edilen Türkiye, hayal edilen Türkiye’yi gerçekleştirmek için hangi engeller var ve bunları aşmak için çözüm yöntemleri neler gibi sorulara yanıt vermelerini istiyoruz. Sayın Mehdi Eker’in her ne kadar öz geçmişi tarım ile alakalı olsa da aslında kendisi gerçek bir kültür insanıdır. Kültür adamıdır, bir entelektüeldir. Bu yönünü bilenler var, bilmeyenler var. Ben şahit oldum.”

“Öncelikle geçmişimizi, tarihimizi iyi bilmemiz lazım”
Ardından kürsüye davet edilen üst üste dört dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapan Mehdi Eker, herkesi selamlayarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Bakanımın daveti üzerine sizlerle tanışmak, konuşmak için geldik buralara. Tabii ki öncelikli amacımız gelecek tasavvuru. Öncelikle geçmişimizi, tarihimizi iyi bilmemiz lazım. Geriye dönüp bakıp gelecek ile ilgili tasavvurumuzu ondan sonra değerlendirmek ve neticelendirmemiz gerekir. Matematik okuyanlar iyi bilir regresyon var; gelecekle ilgili tahmin yapabilmek için, matematiksel tahmin yapabilmek için… Mutlaka geriye doğru regrese edersiniz. Regresyon aslında bir şeye geriye doğru yüklemedir. Arkadaki gelişmelerin modellenmesi üzerine gelecek tahmini yapılır.”

“Ortadoğu da bizi yakından ilgilendiriyor”
“İçerisinden geçmekte olduğumuz sıcak gelişmeler var.” diyerek konuşmasını sürdüren Eker, şu ifadeleri kullandı:
“Ortadoğu da bizi yakından ilgilendiriyor.


Hem günceli, hem aktüel olanı, hem de tarihsel olanı göz önüne alarak burada neticelendirmemiz gerekir. Birlikte tahlil edip gelecek ile ilgili bir fotoğraf oluşturulabilir. Son 100 yılda batı sisteminin yol açtığı, başlatmış olduğu iki dünya savaşı yaşandı. Bu savaşlarda toplamda kabaca 80 milyon insan öldü. 2. Dünya Savaşı Avrupa’nın kendi arasındaki savaştır. Rekabet, liderlik, birbirinden güç alma savaşıydı. Tabiri caizse bir paylaşma savaşıydı. Avrupalılar bir daha savaşmamak için bütünleşti adına Avrupa Birliği Projesi denildi. 1. Dünya Savaşı ne oldu? Bu savaş halen daha devam ediyor. Bu sorunun cevabı bu savaşın hedefinde kimlerin olduğu ile alakalıdır.”    HABER:C.ÜSTÜNER