DEVA Partisi Düzce İl Başkanı Murat Caymaz, gündemde öne çıkan konularla ilgili Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulundu.    

“Düzce Belediyesi esnafa destek için su ve kirada indirim yapabilir”

AK Partili belediyeler tarafından tüm dünyada etkisini sürdüren Yeni Tip Covid-19 salgını nedeniyle özellikle kahvehaneci esnafına yapılan yardımlara değinen Caymaz, “Düzce Belediyesi, elinden geldiği kadar salgından zarar gören özellikle kahvehane esnaflarına yardım yapıyor. Gönül ister ki bu yardımları her esnafa yapsınlar, ama böyle bir bütçe yok. Herkes bu pandemi konusuna biraz hazırlıksız yakalandı. Esnafa yardım konusunda, zaten belediyenin böyle bir bütçesi yok, yetişmesi mümkün değil. Belediye şunu yapabilir; emlak vergilerinde, kiralarda, su faturalarında inisiyatif alınabilir. Geçtiğimiz aylarda mesela su faturalarına yüksek oranda zam yapıldı biliyorsunuz. Yani bizim dönemimizde tek kalemde böyle bir zam olmadı, bunun dışında tabii dönem dönem indirim yaptığımız kalemler de oldu. Yani biraz bu yapılabilir. Yani esnafımızın, normal vatandaşımızın yanında olmak adına böyle çalışmalar yapılabilir. Mesela Kaynaşlı Belediyesi, kiracılarından pandemi döneminde kira almayacağını duyurdu. Böyle çalışma yapılabilir. Yani ufak ölçekli bir belediye bunu yapabiliyorsa, Düzce Belediyesi bunu hayli hayli yapabilir. Düzce Belediyesi’nin böyle bir gücü olduğunu ben düşünüyorum.” diye konuştu.”

Maske şikayeti

Düzce’de kapı kapı maske dağıtımına devam eden Düzce Belediyesi’ne yönelik yapılan “Maskeleri yerlere bırakıyorlar” eleştirilerine değinen İl Başkanı Murat Caymaz, şunları kaydetti:

“Sahada en çok üretilen maskelerin herkese ulaşmadığı, örneğin binaların sadece zemin katlarına bırakıldığı yönünde şikayetler alıyoruz. Tabii bunun yanında çalışanlardan da şikayet alıyoruz. Belediye personeli maske dağıtırken, her eve girmeye korkuyorlar. Şimdi onlar da haklılar. Yani mümkün mertebe herkese ulaşmasında fayda var.”   

“Başkan Özlü’nün hava kirliliği ile mücadele çalışmalarını yerinde buldum”

Düzce’de son aylarda artış gösteren hava kirliliği konusuna da değinen Caymaz, Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün kirlilikle mücadele çalışmalarını olumlu bulduğunu söyleyerek, “Bu hava kirliliği konusu, gerçekten Düzce’nin en ciddi konularından bir tanesi. Konu ne olursun, problem ne olursa olsun, önemli olan bu konuya yoğunlaşmak, bu konunun üzerinde durmak, çözüm üretmek ve takibini yapmak. Dönem dönem bunlar yapıldı. Yani hava kirliliği ile ilgili çözüm önerilerinde bulunuldu, valilikte yapılan toplantılarda bizlerin de çözüm önerileri oldu, ama tabii ki yapılmadı. Düzce’de her konuda böyle, mesela turizm konusunda sürekli serzenişte bulunuyoruz, ama çözüme yoğunlaşmıyoruz, konunun takibini yapamıyoruz. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün son yaptığı açıklamalar vardı. Mesela yukarıdan drone çekimleri ile lastik yakanların tespitini yaptılar. Bunlar gerçekten çok etkili bir olay. Tabii vatandaşlarımız bu konularda çok duyarlı olmaları lazım, ama ilgili birimlerinde bu işi sıkı sıkıya takip edip, caydırıcılık yöntemleri ile bunların önüne geçmesi lazım. Sonuçta Düzce hepimizin memleketi. Sağda solda, bu lastikler, çöpler yakılmaya başladığında Düzce’nin üzerini sis perdesi, duman perdesi kaplıyor. Bizim Belediye Başkanımız Faruk Özlü’yü ziyaretimizde bir toplantımız olmuştu, bu toplantıda gündeme getirdiğimiz bir konu vardı. Burada vatandaşlarımızın ve bazı tesislerin yaktığı kalitesiz kömürler ele alınmıştı. Elbette vatandaşlarımız ve bu tesisler, doğalgaza daha kolay ulaşsa, çevreye bu kadar ciddi zararlar verilmez. Bu konuda bir çalışma başlatmış belediye. Ben buradan teşekkür ediyorum, sayın Belediye Başkanımıza. Bir şey dile getirildiği zaman, takibi de oluyor aslında. Bu konuda da ben olumlu bir gelişme gördüm açıkçası. Hepimiz bir vatandaş olarak, üzerimize ne düşüyorsa, onu yapmak zorundayız. Eleştirmek çok kolay, eleştirebiliriz, ama çözüm odaklı eleştiri yapmamız lazım. Ben önce bir konuyu eleştirebiliyorsam, önce kendime bakmam lazım, bu işin neresindeyim diye. Tabii ki de yöneticilerimizin de eksik olduğu yönleri var” şeklinde konuştu.

“OSB’nin tarım arazileri içinde genişlemesine karşıyım”

Son günlerde Düzce’nin gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden OSB’nin genişletilmesi çalışmalarına karşı olduğunu dile getiren Caymaz, son olarak şunları söyledi:

“Biliyorsunuz, Düzce ili bir ova kapsamında değerlendirildi. Yani tamamen bu sanayileşmenin önüne geçildi aslında bir yerde. Sonrasında genel müdürlükte bir hata yapıldı ve imar planı içerisinde bulunan tüm yapılar da ova kapsamına alındı. Yani mevcut belediye binası ve valilik binası, ova kapsamında. Bir akşamda şerh konuldu yani bütün şeylere. Sonrasında yapılan yanlış fark edildi ve bunu kaldırdılar. Sonra imar planı kapsamı dışında kalan yapılar ova kapsamında kaldı. Tabii biz şunu söylüyoruz; ben görevdeyken de sık sık bunu dile getiriyordum. OSB’nin ilk kurulduğu alan da aslında doğru bir alan değil. Biliyorsunuz, orası otoban yapılırken, firmanın kazı alanıydı. Hafriyat dökülen bir yerdi ve zemin olarak bozuk bir zemindi. Ama sonrasındaki genişleme alanları orası olmaması lazım. Düzce ovasındaki topraklar, çok verimli topraklardır. Şimdi orada tarım yapan çiftçi vatandaşlarımız var. Geçimlerini sadece tarımdan sağlıyorlar. Yani bana göre, bir heyetle bölgeye gidilerek, bu durum oradaki çiftçi kardeşlerimize sorulabilirdi. Ama gördüğümüz kadarıyla bu yapılmadı. Ben bu tür organizasyonların, yani sanayi kuruluşlarının biraz daha şehrin dışına, tarım arazilerinin dışına yapılmasını daha doğru buluyorum. Biliyorsunuz Gümüşova ilçesinde bir alan var ve genişletilmeye de biraz müsait bir alan. Bana göre o bölgede yapılabilir. Yani Düzce’nin göbeğinde, tarım alanlarının içine yapılmasını doğru bulmuyorum. Çünkü bir şekilde bizim çevremize zarar verecek bu sanayi kuruluşları. Bakın Düzce çok hızlı büyüyor. 2006 yılındaki nüfus oranlarına bakın, 56 binlerdedir, 2016 yılına geldiğimizde 150 binin üzerinde bir nüfus vardı. Yani 10 yılda yüz bin artış olmuş. Bu alanlarda 3 – 4 yıl sonra şehrin merkezinde kalacak yerler aslında. Konuralp’te hepimizin bildiği bir fabrika var mesela, şehrin merkezinde, yerleşim yerinin içinde kaldı. Konuralp’te yapılaşmalar çok hızlı devam ediyor. Sanayi bölgesindeki fabrikalarda ileride şehrin göbeğinde olacak.”

HABER: Savaş ARI