Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu’unda gerçekleştirilen panele; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Türkiye Düzce İş Kurumu İl Müdürü Ferhat Acar, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Necmi Köroğlu, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek, Düzce Kent Konseyi Başkanı Avukat ve Arabulucu Ali Dilber, Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Hanife Gür ve üyeleri, öğretim elemanları, öğrenciler ile Düzceli çiftçiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, tarıma eskiden olduğu gibi günümüzde ve gelecekte de ihtiyacın olacağına vurgu yaparak, küresel ısınma sonuçlarından dolayı tarıma olan ihtiyacın daha da artacağının altını çizdi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2020'yi "Uluslararası Bitki Sağlığı Yılı" (IYPH) ilan ettiğini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Öztemiz, bitkilerin önemine değinerek, tarım üretimi için de gençlerin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek, Düzce’nin tarım üretimi için oldukça elverişli alanlara sahip olduğunu söyleyerek, Düzce’de 5 tane coğrafi işaretli ürün olduğunu, 7 tane ürünün de coğrafi işaret alma aşamasında olduğunu ifade etti.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek’in konuşmasından sonra kürsüye davet edilen Düzce Kent Konseyi Başkanı Avukat ve Arabulucu Ali Dilber, Kent Konseyi olarak Düzce Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalardan oldukça memnun olduklarını dile getirerek, bundan sonraki çalışmalarında da Üniversite ile işbirliği içerisinde olacaklarını söyledi. Düzce’de gerçekleştirilen çalışmalarda Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin de önemli katkıları olduğuna değinen Ali Dilber, Kadın Meclisi Başkanı Hanife Gür’ü kürsüye davet ederek, kendisine söz hakkı verdi.

Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Hanife Gür, geçtiğimiz aylarda düzenlenen Düzce Kabak ve Kestane Festivali, şu anda düzenlenen 1.Tarım Paneli, Mayıs ayında düzenlenecek olan Ot Festivali gibi önemli etkinliklerde yer aldıklarını katılımcılarla paylaşarak, Düzce için çalışan emek veren herkese teşekkür etti.

Düzce’nin Toprak Haritası Oluşturuluyor

Konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, ülkemiz ve bölgemiz için tarım üretiminin önemine değinerek, Düzce Üniversitesi’nin bölge tarımının gelişmesi için yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (DÜBİT) bölgeye ait çeşitli mevkilerden 4 binin üzerinde toprak analizi yapıldığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi’nin topladığı verilerle bölgenin toprak haritasının çıkarılma aşamasına gelindiğinin altını çizdi.

Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma çalışmalarına da değinen Rektör, bölge çiftçisinin gelirini iki kat ve daha fazla artıracak çalışmaların yapıldığını söyledi. Köylere giderek çiftçilerle birebir görüşmeler yapıldığını katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, çiftçilerle yapılan görüşmenin yanı sıra üretilen ürünlerin satılabilmesi için firma temsilcileri ile de görüşülüp anlaşmalar imzaladıklarını söyledi. 1.Tarım Paneli’nin bölgemiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını dileyen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, etkinlikte emeği geçenlere de teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Düzenlenen Panel Oturumları İle Katılımcılar Bilgilendirildiler

Açılış konuşmalarından sonra etkinlik oturumlarla devam etti. Üç oturumdan oluşan programın 1. Oturumunda; Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Pınar Göç Rasgele’nin yaptığı panelde, Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı “Düzce Üniversitesi İhtisaslaşma Süreci”, şehrimiz tarım üreticisi Burhan Zoral “Sahadan Tecrübeler”, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy “Düzce İli Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği” konu başlıklarında sunum yaparken, Düzce Üniversitesi Öğr. Gör. Mehmet Fatih Çakır ise “Tıbbi Bitkilerin Kurutulması ve Depolanması” hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Moderatörlüğünü Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz’in yaptığı 2. Oturumda; Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat çalışanları; Ziraat Yüksek Mühendisi Samet Gürel “Tarımsal Hibe ve Destekleri”, Mustafa Ulusoy “Kooperatifleşme” konu başlıklarında sunumlarını gerçekleştirdi.

Programın son oturumu olan 3. oturumu olan ve moderatörlüğünü Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı’nın yaptığı panelde; Ziraat ve Doğa Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz “İşgalci Böcekler ve Mücadele Yöntemleri”, Düzce Üniversitesi Öğr. Gör. Barkın Külahtaş “Fındık Altında Yetiştirilebilecek Ürünler” hakkında bilgiler verirken, Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Pınar Sevim Elibol ise “Düzce İli Toprak Haritası” hakkında bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Etkinlik sonunda Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ve Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek tarafından panelistlere, gerçekleştirdikleri sunum ve yaptıkları başarılı çalışmaları için teşekkür belgesi takdim edildi.