ŞEHİRLER BOŞALDI, TATİL YÖRELERİ DOLDU

Kurban Bayramı öncesi maaşların erken ödenmesi sebebiyle esnafın umutlu olduğunu ancak bayram tatilinin 9 gün olarak ilan edilmesinin ardından yaklaşık olarak 20 milyon kişinin bayram yerine tatile çıktığını açıklayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Maaşların erken ödenmesi sebebiyle esnafımız önce sevindi. Şimdi ise uzun süreli tatil nedeniyle sevinemiyoruz. Çünkü 20 milyonu aşkın kişi bayram yerine tatile çıktı. Bu 9 günlük tatil esnafın beklentilerini boşa çıkardı. Küçük esnaf ve sanatkar olarak Ramazan ayında yapamadığımız satışlar nedeniyle ümidimizi Kurban Bayramı'na bağlamıştık. Ancak 9 gün tatil esnafımızın ümidini kırdı. Herkes tatil yörelerine ve memleketine gidince şeker ve lokumlarda elde kaldı. Yani esnafımız umduğunu bulamadı.' diye konuştu.

'KURBAN BAYRAMI BİLANÇOSU AĞIR'

TESK Basın Bürosu tarafından yapılan derlemeye göre 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin ilk 7 gününde 104 kişinin hayatını kaybettiğini ve 535 kişinin ise yaralandığını belirten Bendevi Palandöken, "Yeni açıların yaşanmaması için bayram dönüşlerinin son güne bırakmayın. Her yıl aynı açıları tekrar tekrar yaşıyoruz. Yeni acılar yaşamamak için bayram dönüşlerini son güne bırakmayalım ve mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanalım. En önemlisi yola çıkarken araçlarınızın bakımını mutlaka yaptırın, uykusuz ve alkollü olarak uzun yola çıkmayın.' dedi.

SON 10 YILDA YÜZDE 184 ARTIŞ GÖSTERDİ

Son 10 yılda meydana gelen 8 milyon 801 bin 512 trafik kazasında 42 bin 721 kişinin hayatını kaybettiğini ve 1 milyon 869 bin 731 kişinin yaralandığına dikkati çeken Palandöken, '2003 yılı ile 2012 yılı arasında bir kıyaslama yaptığımızda trafik kazalarındaki artış oranı yüzde 185 olmuş. Trafik kurallarına uyma konusunda yaşanan sıkıntılar halen sürüyor. Son 5 yıldaki bayramlarda 502 kişi hayatını kaybetti. Bu bayramda 9 günlük uzun bir tatilin sonuna yaklaştık. Yani ortalama günde 20 vatandaşımızı kaybettiğimizi düşünürsek, bu bayramda 180 vatandaşımızın hayatını kaybedeceğini bilmek çok acı. Tüm sürücülerimiz yola çıkmadan önce hava ve yol durumu uyarılarını yolda seyir halinde ise levha uyarılarını takip etmeleri muhtemel çıkacak problemler ortadan kaldıracaktır.' dedi.

 

Haber: M. YILMAZ