Türkiye Barolar Birliği (TBB), isminin başındaki "Türkiye" kelimesinin kaldırılmak istendiği gerekçesi ile 24 Şubat Cumartesi günü Ankara'da olağanüstü toplantı karar aldı.

"Desteğiniz bize güç verecektir"
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Düzce Barosu Başkanı Azade Ay, şunları kaydetti: "Türkiye kelimesinin süratle kaldırılmasının istendiği kurum olan Türkiye Barolar Birliği baroların bir araya gelmesi ile kurulmuş kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Türk halkının yargıdaki varlığı Türkiye Barolar Birliği ve barolardır. Türkiye kelimesinin kaldırılmasıyla bölünmüş, parçalanmış etnik kimliklere ve inançlara dayalı baroların ortaya çıkmasına neden olacak bu da yargının dolayısıyla hukuk devletinin zarar görmesi sonucunu doğuracaktır. Bu nedenle Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından tüm baro başkanlarının ve baroların, TTB delegelerinin, seçilmiş tüm kurulların üyelerinin ve tüm avukatların katılımıyla 24 Şubat 2018 (Cumartesi) tarihinde, Ankara’da olağanüstü toplantı yapılmasına karar verilmiştir. Düzce Barosu olarak 24 Şubat 2018 Cumartesi günü Ankara’da olacağız. Gün baromuza, mesleğimize, kazanımlarımıza, adalete, hukuk devleti ve demokrasiye sahip çıkma günüdür. Desteğiniz bize güç verecektir.

 

"Türkiye Barolar Birliği'nin yıpratılmasına izin verilemez"
Diğer taraftan Atatürkçü Düşünce Derneği Düzce Şubesi Başkanı Atay Yılmaz da düzenlediği basın toplantısıyla "Türkiye Barolar Birliği'nin yanındayız" mesajı verdi. Yılmaz açıklamasında özetle şu ifadelere yer verdi: "Türkiye Barolar Birliği, tüm avukatların birliğini sağlayan ve savunmayı güçlendiren, sorunların hallinde en etkin bir üst meslek kuruluşu olarak benimsenmelidir.

Türkiye Barolar Birliği'nin yıpratılmasına izin verilemez. Türkiye Barolar Birliği'nin ve baroların susturulmaya çalışılması, avukatların susturulmaya çalışılması anlamına gelecektir. Savunmanın sustuğu bir ülkede bağımsız yargıdan da, hukuk devletinden de, hak arama özgürlüğünden de bahsedilemez. Anlaşılan iktidar demokrasinin temel değerlerinden olan bağımsız yargının olmazsa olmazı avukatların, özgür ve bağımsız mesleki örgütlerinin yapılarını, Türkiye Barolar Birliği'nin ismindeki "Türkiye" sözcüğünün kaldırılması gerektiği yolundaki cumhurbaşkanının dayatması ile tartışmaya açarak; bölünmelerini sağlayacak, güçsüzleştirecek ve iktidara bağlı hareket eden yeni yapıların ortaya çıkmasının önünü açacak düzenleme hazırlıkları içinde. Binlerinin siyasi hırsı uğruna, ne Türkiye Barolar Birliği'nin ismindeki "Türkiye" sözcüğünün kaldırılmasına, ne de avukatların bağımsızlığının ortadan kaldırılmasına izin verilmeyeceğini, bu süreçte barolar ve Türkiye Barolar Birliği ile birlikte mücadeleye hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz."

Haber: C. ÜSTÜNER