10 aydan beri hayatı olumsuz etkilemeye devam eden yeni tip koronavirüs (COVİD-19) ile mücadelede gelinen nokta bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında görüşülecek.

Geçen hafta başlanan ve sağlıkçıların aşılanmasının tamamlanmasının ardından huzurevlerinde kalan vatandaşlarla personele uygulanmaya başlanan aşılama ve kısıtlamalarla ilgili son gelişmeler de ele alınacak.

2020 yılı Kasım ayında yurt genelinde koronavirüs vaka ve vefat sayılarında yaşanan olağanüstü artış ve sağlık sisteminin yükü taşıyamaz noktaya gelmesi sonrası Cumhurbaşkanlığı Kabinesi kararıyla 17 Kasım’dan itibaren yeni tedbir ve kısıtlamalar uygulamaya koyulmuştu. Buna göre restoran ve kafeler yalnızca paket servis yapabilmesi ile kahvehanelerin kapatılması kararlaştırılmıştı. Yüz yüze eğitime de ikinci bir emre kadar ara verilmişti.

Öte yandan Türkiye hem hafta içi belli saatlerde hem de hafta sonu boyunca kesintisiz sokağa çıkma yasaklarıyla yeniden alarm durumuna geçmişti.

TEDBİRLER NE KADAR İŞE YARADI?

Geçen hafta 7. kez uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları ve alınan diğer tedbirlerle yeni tip koronavirüs kontrol altına alındı. Aralık ayında 32 bin 96’ya kadar çıkan günlük yeni vaka sayısı 19 Ocak itibariyle yüzde 76 düşüşle 7 bin 643’e düştü.

259’a kadar çıkarak kamuoyunda büyük paniğe neden olan vefat sayısındaki düşüş de yüzde 35 olarak gerçekleşerek sayı 167’ye kadar geriledi.

Semptom gösterdiği için hasta kategorisinde kabul edilenlerin sayısı ise yüzde 88’lik düşüşle 6 bin 903’ten gerileyerek 761’i gördü.

Öte yandan Bakan Koca’nın salgının seyrini anlamak için sürekli işaret ettiği ağır hasta sayısında da büyük düşüş yaşandı. Aralık ayında 5 bin 988’e kadar yükselen ağır hasta sayısı yüzde 63 düşüşle 2 bin 162’ye geriledi.

MASADA HANGİ KONULAR VAR?

Mücadelede başarılı olunarak korkutucu rakamlarda büyük düşüşler yaşanması beraberinde kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasını da gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan son kabine toplantısının ardından bunun sinyalini vermişti.

Bugün gerçekleşecek olan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında verilerin masaya yatırılarak kısıtlamalardan bazılarının kaldırılmasına yönelik tavsiye kararı alınması bekleniyor. Öte yandan salgınla mücadelede büyük önem taşıyan aşı konusunda Çin’den gelen 3 milyon doz aşının uygulanmasına sağlık çalışanlarıyla başlanmış ardından süreç huzurevi sakinleri ve personeliyle devam etmişti. Gelen ilk aşıların miktarının yetersiz olması tartışma konusu olmuş ve bir sonraki aşamada gelecek aşıların ne zaman geleceğiyle ilgili de Bakan Koca’nın bu akşam açıklama yapması bekleniyor.

17.00'de başlayacak olan toplantı sonrası yazılı açıklama ile kamuoyu bilgilendirilecek.

HABER: Mehmet GÜNESEN