Kaynaşlı Kaymakam Fahri Onay başkanlığında toplanan Kaynaşlı Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, ilçeye bağlı Yeşiltepe Köyü’nde bazı ikametlerde ikinci bir emre kadar hane bazlı karantina kararı almıştı. 

Bu kararın yaklaşık 1 ay önce İngiltere’de ortaya çıkarak tüm dünyada paniğe neden olan COVİD-19’un mutasyona uğramış versiyonu şüphesi nedeniyle alındığı ortaya çıktı. 

Yurt dışı temaslı bir ailede görülen ve temaslılar dahil toplamda 7-8 hanede alınan tedbir amaçlı karantina kararının ardından Jandarma ekipleri virüsün yayılmasının önüne geçmek amacıyla köyün giriş çıkışlarında önlem aldı.

Tedbirlerin üst düzeye çıkarıldığı ilçede SARS-CoV-2 VUI 202012/01 ismi verilen ve COVİD-19’a göre çok daha hızlı bulaştığı belirlenen virüsün yayılmasından korkuluyor.

Karantina süresi boyunca söz konusu hanelerin önünde 24 saat esasına göre jandarma ve emniyet ekiplerince düzenli kontrol yapılacak, filyasyon ekipleri pozitif vaka ve temaslıları sağlık yönünden takip edecek. Hane karantinası uygulanan ailelerin ihtiyaçları, Vefa Sosyal Destek Ekiplerince karşılanacak.

MUTASYONLU VİRÜS NEDİR?

Koronavirüs ile benzer belirtileri olan virüs hakkında henüz net bilgiler sunulmazken, mutasyon sebebiyle virüsün yayılma hızının artmasına dikkat çekiliyor. Daha önce yapıla çalışmalarda virüsün bu türünün yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu ortaya konmuştu. 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 1 Ocak’ta İngiltere kaynaklı mutasyon sebebiyle yapılan incelemelerde yurda giriş yapan 15 kişide mutasyonlu virüs tespit edildiğini açıklamış ve kontrol altına alındığını duyurmuştu. Bu olayın ardından İngiltere’den yurda girişler geçici olarak tamamen durdurulmuştu. Öte yandan İngiltere dışında birçok ülkede daha görülen virüs üzerindeki araştırmalar sürüyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN