‘Yerinde karar’ dönemi ile birlikte vaka hareketliliğin artması üzerine İçişleri Bakanlığı’ndan, ilk etapta kısıtlama değil denetimleri sıklaştırma adımı geldi. Bu doğrultuda sektör bazlı ve daha sık denetimler uygulanması amacıyla “Dinamik Denetim Modeli” devreye sokuldu. 81 ile gönderilen genelge kapsamında uygulamaya geçen yeni modelin ilk denetim gününde Düzce Valisi Cevdet Atay, restoran, kafeterya ve lokantalarda denetim yaptı.

Denetimler sırasında Vali Atay’a İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Akkaplan, İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz ve kurum müdürleri eşlik etti. Salgından korunmak için maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının önemi işaret eden Vali Atay, esnaf ve vatandaşlardan tedbirlere sıkı sıkı uymalarını istedi.

Denetimler sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Atay, Düzce’de denetimlerin artarak devam ettiğini belirterek, “Türkiye genelinde denetimler devam ediyor. İlimizde şuan 1189 kişilik 49 denetim ekibiyle İlimizin ve İlçelerimizin tamamında denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Biz şuan restoranların kapasitelerinin yarısı kadar müşteri aldıklarını camlarına astıkları yazılarla gördük. Daha önce 40 kişilik yemek yenilen bir yerde şuan 20 kişiyle hizmet verdiklerini gördük.” diye konuştu.

“Yüz binde 81’e çıktı plakamızı yakaladık”

Düzceli esnafların Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbir ve kurallara uyduğunu kaydeden Atay, Düzce’de vaka sayısının giderek arttığına da dikkat çekti.

Vali Atay şöyle konuştu: “Kurallara esnaflarımız uyuyor. Vatandaşlarında genel anlamda maske kuralına uyduklarını da gördük. Kurallara Düzce uymaya devam ediyor. Özellikle kapalı alanlarda bulaş riskinin yüksek olduğu alanlarda insanların dikkat etmesi gerektiğini tekrardan vurguluyorum. Lütfen insanlar kapalı alanlarda uzun süre oturmasınlar. Sağlıklarını korusunlar. Düzce geçtiğimiz günlerde 50 civarlarındaydı şimdi yüz binde 81’e çıktı, plakamızı yakaladık. Bu artışın nedeni bizim vatandaşımız. Kurallara uyması gereken de bizim vatandaşımız.” şeklinde konuştu.

“Artışın nedeni vatandaşlarımız”

Vaka sayısındaki artışın vatandaşların kurallara uymadığından kaynaklandığına dikkat çeken Atay, “Bu rakamları vatandaş kurallara uyarak aşağı çekecek. Vatandaşlarımızdan tek isteğimiz lütfen kurallara uysunlar, hızlı bir şekilde bu rakamları aşağı düşürmeliyiz, başka çaremiz yok. Sağlık çalışanlarımızın daha önce içinde yaşadığı durumları birlikte gördük. Aynı durumları bir daha yaşamayalım, esnafımızda sağ olsun kurallara uyuyor. Vatandaşımızda esnafımızda ne kadar çok kurallara uyarsa bizde daha aşağı seviyelere geliriz diye düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ek tedbirler gündemde

Basın mensuplarının “Ek tedbirler gündemdi mi?” sorusu üzerine Atay, “Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan kurulda ne kararlar veriliyorsa biz onun ölçeğinde onun ışığında dikkat ediyoruz, burada tedbirlerimizi alıyoruz.” diyerek cevap verdi.