Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nin düzenlediği “Popüler Bilim Seminerleri”nin birincisinde Fakülte Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş “Düzce Üniversitesi Neden Geleneksel Tıpta Uzmanlaşıyor” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda AR-GE ve İhtisaslaşmadan Sorumlu Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, ihtisaslaşmanın önemine değinerek, otuz yıl öncesine göre daha acımasız bir yarışın içerisine girildiğini, ekonomik gücü olmayan ülkelerin bölgelerinde ve dünyada söz sahibi olamayacaklarını ifade etti.

“İnsanların zaaflarını kullanan kişileri önlemek için…”
Düzce Üniversitesi’nin ihtisaslaşma süreçlerini anlatarak, sağlık ve çevre alanında yapılan çalışmaları katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Uğraş, insanların zaaflarını kullanan, merdiven altı üretimler gerçekleştiren ticari ahlakı olmayan kişilerin ihtiyaç sahiplerine verecekleri maddi manevi zararları önlemek amacıyla Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında, bilim üreten kurumların olması gerektiğini vurguladı. Düzce Üniversitesi bünyesinde hizmete açılan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’nde ürün analizi ve sonuç değerlendirmeleri yapılarak, hangi ürünlerin, hangi rahatsızlıklara iyi geldiği belirlendikten sonra insanların hizmetine sunulduğunu vurgulayan Uğraş, bazı piyasa firmalarının sattıkları birçok ürünün doğal olmadığını ve bu ürünlerin içerisinde sentetik karışımın olduğunu söyledi.

“Sağlık Bakanlığı’nın onaylamadığı hiçbir ilaç kullanılmamalı”
Laboratuvarlarda analizi ve değerlendirmeleri yapılmayan ürünlerin kullanıcılarda telafisi olmayan rahatsızlıklara yol açabileceğini vurgulayan Uğraş, Sağlık Bakanlığı’nın onaylamadığı hiçbir ilacın kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.  

Yönetmelik 2014 yılında yürürlüğe girdi
Sağlık Bakanlığı’nın Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’nin 2014 yılında yayımlayarak yürürlüğe girdiğini söyleyen Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Düzce Üniversitesi bünyesindeki Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde; Akupunktur, Hirudoterapi, Kupa uygulaması, Ozon tedavisi, Mezoterapi, Fitoterapi, Apiterapi ve Müzikoterapi uygulamalarının yapıldığını söyledi. Katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Uğraş seminerde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek sunumunu sonlandırdı.
Seminer sonunda bir üst kadrolara ataması gerçekleştirilen öğretim üyelerine cübbe giyimi gerçekleştirildi.