Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği’ne bağlı (TESKOMB) Bolu Bölge Birliğinin hafta sonu yapılacak genel kurulunu yönetmek için bu kente giden TESKOMB Başkanvekili Bahri Şarlı, Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ni (DESKKOP) ziyaret etti. Ziyarette DESKKOP Başkanı Ertan Taşlı ve yönetim kurulu üyeleri ve kooperatif çalışanlarıyla bir araya gelen Şarlı, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.



Kooperatiflerimiz olmasaydı pek çok esnafımız ve sanatkarımız kepenk kapatmıştı
Esnafın ülkenin temel taşı olduğunu belirten Taşlı, hür iradesiyle işyeri açarak ülke ekonomisine katkı sağlayan çok önemli bir teşkilat olduğunu söyledi.
Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin önemli bir görev üstlendiğini kaydeden Şarlı, “kooperatiflerimiz olmasaydı bugün ülkede pek çok esnafımız ve sanatkarımız kepenk kapatmıştı. Bizim verdiğimiz desteklerle esnafımız ve sanatkârımız işyerlerini geliştirmekte ayakta kalıyor” dedi.

Son 14 yıla baktığımızda 120 milyon liralık bedelin 20 milyar lirayı aştı
Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatiflerinin özellikle son 15 yılda esnafa daha çok yardım ettiğini dile getiren Şarlı, “biz kooperatifler olarak ne kadar gayretli olursak olalım, siyasi erkin bize desteği olmazsa biz hiçbir şey yapamayız. 1952 yılında kurulan kooperatiflerimizin 2002 yılı sonunda Türkiye’deki tüm kooperatiflerin kullandırdığı kredi miktarı 120 milyon liraydı. Bu rakam 50 yılı kapsıyor. Son 14 yıla baktığımızda 120 milyon liralık bedelin 20 milyar lirayı aştığını görüyoruz. Bu hükümetin bizim kesime verdiği desteği gösteriyor. Faizlerimiz çok yüksekti. Yüzde 55-60 bandındaydı. Bugün ise 1 yıl vadeli kredilerde yüzde 4, 1 yılı aşan vadeli kredilerde de yüzde 5 gibi Türkiye’nin en düşük maliyetli kredisiyle esnaf ve sanatkâra destek vermeye çalışıyoruz. Kredi limitimiz ise biz göreve geldiğimizde esnaf ve sanatkârımızın kullanabileceği kredi miktarı en yüksek 5 bin liraydı. Bugün 150 bin liraya kadar kefalet verebilme imkanımız var” şeklinde konuştu.

Travma bırakın küçük esnafı büyük sanayiciler bile çok olumsuz etkilendi
Esnaf ve sanatkârın alkışlanması gerektiğini vurgulayan Şarlı, söz ettiği kesimin işlerinin dört dörtlük olduğunu söyleyerek, “bu ülke 15 Temmuz travması yaşadı. Travma bırakın küçük esnafı büyük sanayiciler bile çok olumsuz etkilendi. Bütün olumsuzluklara rağmen borç ödeme ahlakı olan esnaf ve sanatkârımız, bizleri hükümetimize karşı mahcup etmemiştir” diye ifade etti.

Krediler ahbap çavuş ilişkisiyle verilmesin
Kooperatif başkanı ve yöneticilere seslenen Şarlı, kredileri ahbap çavuş ilişkisiyle değil de hak edene hak ettiği kadar vermeleri uyarısında bulundu.

Tıkır tıkır kredi kullandırıyor
Şarlı, Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin uzun zaman kredi dağıtamaz durumda olduğunu anımsatarak “bugün Düzce kooperatifimiz esnafa tıkır tıkır kredi kullandırabilen bir kurum oldu. Bu da çalışma ve başarıyla olur. Çalışmalarından ötürü başkan ve yönetimini kutluyorum” ifadelerini kullandı.