Son günlerde üreticilere yeterince sahip çıkmadığı eleştirilerinin hedefinde olan Düzce Ziraat Odası tarafından ‘fındıktaki sorunlar’ ve ‘çözüm önerileri’ gündemiyle bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Akçakoca Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Üyesi Levent Başaran, Yığılca Ziraat Odası Başkanı, Hüseyin Yılgın, Cumayeri Ziraat Odası Başkanı İhsan Keleş,  Gümüşova Ziraat Odası Başkanı  Mahfil Tavlı,  Gölyaka Ziraat Odası Başkanı Metin Şirin, Kaynaşlı Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Şahin, Çilimli Ziraat Odası Başkanı Kemal Meydan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

“Ferroro firması Türk fındığının içine adeta bir kurt gibi yerleşti”

Basın toplantısında son günlerde fındık alımı ve fiyatların düşmesi konusunda yaşanan sıkıntı ve eleştirileri dile getiren Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, ülkenin tarımsal ihracatında önemli bir yer tutan fındık üzerinde bugün büyük oyun oynandığını söyleyerek, “Bunun muhatabı fındık üreticisinin ve Türk fındığının içine adeta bir kurt gibi yerleşmiş Ferroro firmasıdır. Üreticilerin, alın terini ve bir zaman kendisine tanınan imtiyazları kullanarak bugün tekel olan bu malum firmanın kurmuş olduğu sömürü düzeniyle dünyanın en zengin firmaları arasında yer aldı. Bu firmanın üreticilerimize adaletsiz ve ticari ahlaka sığmayan sömürüsünün önüne acilen geçilmelidir. Bu firma haddini aşmakta, bilinçli bir şekilde fındığımız ve üreticilerimiz başta olmak üzere, tüccar, fabrikacı, ihracatçı ve nihayetinde devletimiz üzerine baskı kurmaya çalışmaktadır. Bunu ifade etmekten hiç memnun olmamakla birlikte tüccarlarımızı, ihracatçılarımızı baskı altına alarak adeta kendisinden habersiz ticaret yapmalarına engel olma çabası içerisine girerek iç piyasadaki alıcıları üreticinin ürününü almaktan korkar hale gelmiştir. Acilen Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları rekabet kurulunu göreve çağırmalı ve bu firmanın ülkemizdeki ürün alımı ve ihracat yapma yetkisini iptal için girişimde bulunmalıdır. Yetkililerimiz artık devletimizi hiçe sayacak kadar ileriye giden tekel olan bu firmaya gerekli yaptırımı acilen uygulamalıdır.”

“TMO katı kuralları esnetmeli”

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, açıklamasına şöyle devam etti: “Toprak Mahsulleri Ofisi bu süreçte üreticilerimize karşı daha yakın olmalı, koymuş olduğu katı kuralları esnetmeli. Tüm üreticilerimizin TMO’nun imkanlarından daha çok yararlanmasını sağlamalıdır.”  

“Hiçbir mücadelede yanımızda görmediğimiz kişiler Ferrero seviciliğine soyunmuş”

Öztürk, üreticilerin beklentilerini ise şöyle sıraladı:

“Dekar başına verime dayalı kota uygulamasından acilen vazgeçilmeli, üreticilerin Toprak Mahsülleri Ofisi’ne ulaşmasının kolaylaştırılmalı, bu fındık üretimi olan her ilçede yapılmalı, bir firma tarafından baskı altına alınmış piyasada üreticin yanında olduğu net bir şekilde göstermeli. Almış olduğu ürünün parasını en kısa sürede ödemeli. Ziraat odaları olarak bu konuda beklentimizi ve ısrarımızı sonuna kadar sürdüreceğimizin kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz. Bazı kişi ve çevreler tarafından yapılan açıklama yorum ve haberlerle her zaman üreticinin yanında olan ve haklarını korumak için çaba sarf eden ziraat odalarını karalamaya çalışmakta mesnetsiz iddialarla üreticilerimiz üzerinde kafa karışıklığı oluşturmaktadır. Bugüne kadar yapmış olduğumuz hiçbir mücadelede yanımızda görmediğimiz kişiler Ferrero seviciliğine soyunmuş alakalı veya alakasız her konuda ziraat odalarını karalamaya çalışmaktadır.

Bugün TMO’nun fındık alımı yapması, alan bazlı desteğin halen daha devam ediyor olması Ziraat Odaları Birliği ve odalarımızın gayretleri ve çalışmaları sonucudur. Tüm bunları  bilerek Ziraat Odalarını görsel basın ve sosyal medyada çirkin kampanyalarla Yıpratmaya çalışanlarla mücadelemiz devam edecektir. TMO bu süreçte üreticimizin yanında olduğunu daha etkin göstermelidir. TMO alım noktalarını arttırmalı üreticinin depolara ulaşımını kolaylaştırmalıdır. Üreticinin yaşadığı bu zor süreçte alım kriterlerini tekrar gözden geçirmeli kapısına gelen üreticiyi katı kriterleri ile geri göndermemelidir. Fındık üreticisi mali açıdan zor durumdadır. Üreticilerimizin teslim ettiği ürünün bedelini mümkün olan en kısa sürede ödemelidir. Ziraat odaları olarak son dönemde Üreticilerimizin yaşadığı olumsuzlukları ve beklentilerimizi sizler aracılığıyla buradan paylaşıyor başta Rekabet Kurumu olmak üzere yetkililerden gerekli müdahaleyi yapmaya davet ediyoruz.”

HABER: Harun Can ŞERBETÇİ