Fiskobirlik'in 70. olağan kongresinde bir konuşma yapan ve TMO'nun fındık alımlarında yolsuzluk yaptığı iddialarında bulunan CHP Giresun Milletvekili Eşref Karaibrahim'in açıklamalarına TMO Genel Müdürlüğünden yanıt geldi. TMO Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama da, bu iddiaların üzüntüyle karşılandığına değinilerek, TMO'nun fındık alımlarıyla görevlendirildiği tarihten bu yana üretici mağduriyetini önlemeye yönelik çalışmalar yaptığı kaydedildi.

Bakanlar kurulu kararı ile 28 Ağustos 2006 tarihinden bu yana fındık alımı yapan kurumun, 2006 ve 2007 yılları arasında üreticiden 258 bin ton, 2007 yılında Fiskobirlik'ten 67 bin ton olmak üzere 325 bin ton fındık alımı gerçekleştirdiği hatırlatılarak, bin 296 milyon TL ödeme yapıldığı, 2008/2009 kampanyasına 280 bin ton devir stokuyla girildiği bildirildi.

Kurumun bugüne kadar üstlendiği diğer görevlerde olduğu gibi fındık alım görevini de başarıyla yürütmekte olduğunun kaydedildiği açıklama da, “ fındık alımı ile ilgili tüm işlemler ve personel, işyeri amirleri, kontrolörler ve müfettişlerce düzenli olarak denetlenmektedir. Bu sayede oluşabilecek sorunların önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Fındık alım görevi sırasında kurallara uymayan veya usulsüzlük yapan personel olduğu takdirde, mevzuat çerçevesinde en ağır şekilde cezalandırılmaktadır.” denildi.