Fındık üreticilerin zor günler geçirdikten sonra fındık konusunda tepki toplayan Toprak Mahsulleri Ofisi'nden fındık konusunda açıklama geldi. Depolarında 600 bin tondan fazla fındık bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ihracat yetkisinin verilmesinin ardından, şimdiye kadar 300 bin tonun üzerinde alım talebi geldi.

Ofis, mevcut ihrac fiyatlarını da dikkate alarak, piyasa dengelerini bozmayacak şekilde, ihrac fiyatlarını belirmek üzere çalışmalarını son noktaya getirdi. TMO, gıda sanayicilerinin uzun vadeli plan yapmasını, piyasanın istikrar kazanmasını sağlamak amacıyla, yakında açıklayacağı ihraç fiyatını uzun süre değiştirmeyi düşünmüyor.

Edinilen bilgiye göre, Ofis, kendisine doğrudan ihracat yetkisinin verilmesinin ardından, Türkiye'nin yurt dışındaki ticaret müşavirlerine, Türkiye'de ticari müşavirlikleri bulunan ülkelere, fındık ticareti ile uğraşan firmalara ve fındık kullanan gıda sanayicilerine yazı göndererek, konu hakkında bilgilendirdi. Yapılan bilgilendirmeden sonra, şimdiye kadar TMO'ya 300 bin tondan fazla kabuklu fındığa denk gelecek şekilde alım talebi geldiği öğrenildi. Fındık Tanıtım Grubu'nun tanıtım faaliyetlerini sürdürdüğü Rusya'dan oldukça yüksek miktarda alım talebi gelmesi dikkati çekti.

Ofis, fındık ihracatçılarını da dikkate alarak, pazarı genişletirken, uzun vadede istikrar sağlamaya yönelik bir ihracat fiyatı üzerinde çalışmalarını son noktaya getirdi. İhracat fiyatlarının yakında açıklanması bekleniyor.

TMO yetkilileri, ihracatta, özel sektöre kesinlikle rakip olmayacaklarını amaçlarının piyasayı geliştirmek ve uzun vadeli ihracata istikrar kazandırmak olduğunu vurgularken, bu nedenle açıklanacak fiyatların, bu yılki rekolte ne olursa olsun uzun süre değiştirilmesinin düşünülmediğini söyledi.

Elindeki 60 bin ton civarındaki Giresun kalite fındığın tamamını iç piyasaya kilosu 4,4-4,5 liradan vereceğini açıklayan TMO, mevcut ihrac fiyatlarını dikkate alarak, ihracatçıya bu fındığı alıp ihrac edebilmesi için olanak oluşturdu.

23 Nisan'da fındık dağıtılacak.

TMO, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na katılmak üzere Türkiye'ye gelecek 4 bin 500 civarındaki çocuğa yarım kiloluk ambalajlar içinde fındık dağıtacak. Bunun için 2 bin 250 kg fındığın paketlenmesine başlandı.