Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sezon başında fındık taban fiyatını 54 lira olarak açıklamasının ardından TMO üzerinden devletin müdahale alımı yapacağı bilgisi paylaşılmıştı.

Yapılan açıklamanın ardından TMO tarafından yürütülen çalışmalar çiftçilerin umut kaynağı olmuştu ama ne yazık ki beklentiler karşılanmadı.  

TMO piyasadan müdahale alımı yapacağını açıkladı ama alım koşullarının çiftçiyi mağdur etmek için oluşturulduğu kamuoyunda geniş yer bulmuştu.

Gelen tepkilere kayıtsız kalarak bildiğini okuyan TMO yetkilileri, fındığı almamak için bin dereden su getirten şartlar yetmezmiş gibi fındığını satmak için gelen çiftçiye takınılan tavır da “bu kadar olmaz” dedirten cinsten.

“RANDEVUYU GÜNLER SONRASINA VERİYOR FINDIK ÇATLIYOR”

Çatlak fındık almayacağını açıklayan TMO, gün içerisinde çok düşük miktarlarda işlem yaparak çiftçilere günler sonrasına randevu veriyor.

Havaların sıcak olmasından dolayı da uzun süre bekleyen fındığın çatlama yapmama ihtimali olmadığını ifade eden uzmanlar, TMO’nun fındık almayarak çiftçileri tüccarlara mahkûm etmeye çalıştığı değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak bugün 0542 767 18 81 Öncü Haber Whatsapp İhbar Hattı üzerinden şikâyetini dile getiren bir çiftçi; “sürekli gidiyoruz geliyoruz günler sonrasına randevu veriyorlar. 1 aydır fındığımı almalarını bekliyorum. Fındığı muhafaza edecek yerim olmadığı için koruyamıyorum ve dolayısıyla çatlama yapıyor.

Bugün de senin fındığın çatlamış bunu alamayız diyerek beni geri gönderdiler. TMO çiftçinin mağduriyetini çözmüyor da sanki tüccarlarla iş birliği yapıyor.”

“Yazık günah günlerdir geliyoruz gidiyoruz”

Günlerdir TMO alım ofisine gelip gittiğini ifade eden mağdur çiftçi; “her gelen 10 kişiden 8 ini geri yolluyorlar zaten. Fındıktan biraz anlayan adam bilir ki günlerce bekleyen fındık çatlar. Hem günlerce bekletip fındığı çatlatıyorlar, sonra da fındığın çatlamış deyip almıyorlar…” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’IN TALİMATINA RAĞMEN ÇİFTÇİ MAĞDUR EDİLİYOR

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TMO ile ilgili gelen şikâyetler üzerine TMO yetkililerine; “hiçbir köylüyü, hiçbir üreticiyi mağdur etmeyin” talimatı verdiği biliniyor.

Erdoğan’ın talimatına rağmen mağdur edildiğini ifade eden köylüler ise yetkililerin konuya el atarak mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.