Başbakanlık Toplu Konut İdaresi, 2006 yılı sonuna kadar konut ve işyeri alanların borçlarını 21 Mayıs- 20 Haziran arasında kapatması durumunda bakiye üzerinden yüzde 25’lik bir indirim uygulayacağını açıkladı. Toplu Konut İdaresi’ne bu koşullar altında taksit ödeyen yaklaşık 75 Bin kişinin bulunduğu ifade edilirken, vade sonuna bir yıldan az kalan  kişiler uygulamadan faydalanamayacak.

 

Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin 21 Mayıs’tan itibaren konutların satışına aracılık eden banka şubelerine başvurması istenirken, kısa vadede borçlarını kapatmayı taahhüt edenlere de  uygun koşullarda taksit seçenekleri sunuluyor. Buna göre, borç bakiyesini üç taksitte kapatmak isteyenlere yüzde 23,6; altı taksitte kapatmak isteyenlere ise yüzde 21 indirim yapılacak.

 

 Uygulama ile 15 yıllık vadelerle ev  satan TOKİ’nin, tahsilatı hızlandırarak  nakit kaynaklarını güçlendirmeyi hedeflediği belirtilirken, idarenin bu güne kadar uyguladığı ödeme planlarının sürdürülebilir olup olmadığı da tartışmaya açılıyor.

 

TOKİ Başkanlığı’nın konu ile ilgili yaptığı açıklamada, konut ve işyeri satışları nedeniyle vatandaştan 2,4 Milyar YTL alacaklı olduğunu, bu indirim uygulamasından  1 ila 1,5 Milyar YTL gibi bir miktarın geri gelmesinin umulduğu ifade ediliyor. Bu miktarın geri gelmesi durumunda TOKİ’nin de içinde bulunduğu kaynak sıkıntısının önemli ölçüde  aşılacağı ve idarenin rahat bir nefes alacağı dile getiriliyor.

 

Daha önce de yılbaşında Toplu Konut İdaresi’nden kredi kullanan konut yapımcılarına ve kurumlara yüzde 10 ila 30 arasında değişen erken ödeme indirimi yapmış, uygulamadan 30-35 milyon YTL arasında bir erken ödeme gerçekleşmişti.