Yaklaşan Ramazan Bayramı ile birlikte akla gelen ilk konulardan biri de olası trafik kazaları oldu. İçişleri Bakanlığı’nın devreye girdiği konuyla ilgili de 81 ilin Valiliği’ne "2018 yılı Ramazan Bayramı Trafik Tedbirleri" konulu genelge gönderildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı genelgede,  her yıl trafik kazaları sonucunda birçok kişinin yaralandığı ya da hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin ise hayatının geri kalan kısmını engelli olarak geçirmek durumunda kaldığı bilgisine yer verildi.  Trafik kazaları sonrası büyük çapta mal kayıpların yaşandığı belirtilen genelgede, trafik kazalarının önemli bir kısmının hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi ihlali ile sürücülerin sabırsız davranışlarından kaynaklı sürücü hatalarından dolayı yaşandığı vurgulandı.
Genelgede,  bayram tatili, arife günü dahil 14-17 Haziran 2018 tarihleri arasında olmasına rağmen  trafik tedbirlerinin ise 13-18 Haziran 2018 tarihleri arasında 6 gün süreyle alınacağı  ifade edilerek, önlemler şu şekilde sırlandı:

Şoförler her konuda bilgilendirilecek
Uykusuzluk ve yorgunluk belirtileri görülen sürücülerin, denetim noktalarında ve araç dışında dinlenmeleri sağlanacak, yolculara bu konuda bilgi verilecek. Emniyet kemeri denetimlerine ağırlık verilecek, yolcular “otobüslerin karıştığı trafik kazalarında araçların devrilmesi ve araçtan dışarı savrulmalarının önlenmesi amacıyla emniyet kemeri kullanmaları”, şoförler ise “taşıt kullanırken cep telefonu ile konuşmamaları” konularında bilgilendirilecek. 

Cezaları uygulandıktan sonra anında kaldırılacak
Bayramda özellikle çocukların cadde sokaklarda daha yoğun bulunacakları dikkate alınarak yerleşim yerlerinde taşıt-yaya kazalarının yoğun olduğu bölgelerde, yayaların trafikteki güvenliklerini olumsuz etkileyen uygunsuz parklanmalar engellenecek. Yaya kaldırımları, yaya geçitleri, kavşak sistemleri, engelli vatandaşlarımızın trafikte erişimlerini kolaylaştırmak için tasarlanan engelli rampaları üzerine ve önüne park etmiş araçlar cezaları uygulandıktan sonra anında kaldırılacak.

66 yaşından gün almış şoförler otobüs kullanamayacak
Bayram öncesi ve sonrası terminaller ve ara istasyonlarda yoğunluk artacağı için takviye personel görevlendirilecek. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektöründe yer alan otobüsler ile tarifesiz yolcu taşımacılığı yapan tur otobüsleri; yetki belgeleri, SRC belgeleri, taşıma sözleşmeleri, varış noktası dikkate alınarak, yedek şoför olup olmadığı, takograf hız ve çalışma süreleri bilgileri, cihaza takılı sürücü belgesi ve diyagram kartının aracı kullanan kişiye ait olması hususları titizlikle incelenecek. 66 yaşından gün almış ve 26 yaşından küçük şoförlerin otobüs kullanmalarına izin verilmeyecek.


Haber: M.AYDIN