Milliyetçi Hareket Partisi Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Ankara'da Düzce'nin sorunlarını gündeme taşımaya devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nde bu kez son yıllarda üreticilerin kabusu olan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısını gündeme taşıyan Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı'nı etkin mücadeleye davet etti.

Fındık ve dut ağaçlarına dadanarak verimi büyük oranda düşüren kelebeğin hala ağaçlarda görülmesi yüzünden sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, gündemdışı yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Tarım Bakanlığı durumun vahametinin farkında değil"

"Son üç yıldır Amerikan Beyaz Kelebeği Batı Karadeniz Bölgesi'nde başta fındık tarımı yapılan araziler olmak üzere orman alanlarını da ciddi oranda tehdit etmektedir. Dut ve dişbudak ağaçlarından yayılan Amerikan Kelebeği fındık rekoltesinde yüzde 40'lara varan zarar vermektedir. Tarım müdürlükleri ve Tarım Bakanlığı durumun vahametinin farkında olmasalar gerek ki yılda bir sefer kimyasal ilaç dağıtarak mücadele edebileceklerini zannetmektedirler. Bakanlığımızın yapması gereken zararlı, bulaşmış ve bulaşması muhtemel alanların bir an önce tespit edilip biyolojik, fiziksel ve kimyasal mücadelenin birlikte yapılmasıdır. Amerika’dan gelen Trump’tan sonraki en büyük zararlı Amerikan Beyaz Kelebeği'dir diyorum ve mücadelenin etkin bir şekilde yapılması gerektiğini düşünüyorum."